Αντιδράσεις για τη μετάθεση του Συμφώνου Σταθερότητας

Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2002 15:43

Ολλανδία, Αυστρία και Βέλγιο άσκησαν δριμεία κριτική στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μεταθέσει χρονικά για το 2006 το στόχο ισοσκέλισης των προϋπολογισμών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/25/247132.htm .

Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, επισήμανε σήμερα ότι «εάν τον επόμενο χρόνο ή το 2004, ο προϋπολογισμός στη Γερμανία, τη Γαλλία ή την Ιταλία παρεκτραπεί εκ νέου από την επίτευξη της ισοσκέλισης, δεν θα θέσουμε μόνον σε κίνδυνο το σύμφωνο (Σταθερότητας), αλλά και τη νομιμοποιημένη εμπιστοσύνη των επενδυτών και καταναλωτών στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Σε συνέντευξή του στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Καρλ-Χαίντς Γκράσσερ δήλωσε ότι «εάν μεταθέσει κάποιος σήμερα το στόχο (της ισοσκέλισης του προϋπολογισμού) στο 2006, θα δώσει το λάθος μήνυμα. Ενα σύστημα "δύο κατηγοριών", με μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη χωρίς δημοσιονομική πειθαρχία και μικρότερα κράτη που την τηρούν, δεν θα είναι αποδεκτό».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών Στέφαν Σρόβερ δήλωσε στο Reuters ότι «είναι σαφές πως δεν υποστηρίζουμε (την πρόταση)», επισημαίνοντας ότι η Ολλανδία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Αυστρία και η Φινλανδία έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους μέχρι το 2004.

Η Γερμανία δήλωσε σήμερα ότι ειδοποίησε τις Βρυξέλλες πως αναμένει φέτος έλλειμμα στο 2,6% του ΑΕΠ, εντός του ορίου που θεωρείται αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών απέφυγε να σχολιάσει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά διευκρίνησε ότι η Γερμανία δεν «ηγείται προσπάθειας για έναρξη συζήτησης σχετικά με τη χρονική μετάθεση του στόχου για το έλλειμμα».

Από την πλευρά της, η Γαλλία ανακοίνωσε χθες ελλειμματικό προϋπολογισμό για το 2003 στα ίδιο ποσοστό με τον φετινό (2,6% του ΑΕΠ).

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα θέσει τις προτάσεις της υπ' όψιν των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο επόμενο συμβούλιο του Ecofin, τον Οκτώβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα