Αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός του 2003, υπό προϋποθέσεις

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2002 07:12

Ενεκρίθησαν χθες από το υπουργικό συμβούλιο, τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού, για το 2003.

«Θα είναι ένας αναπτυξιακός και κοινωνικός προϋπλογισμός. Πρέπει να τον στηρίξουν όλοι», διεμήνυσε στους υπουργούς ο Κώστας Σημίτης και πρόσθεσε : «Δεν αποδεχόμαστε κλίμα μιζέριας, αλλά ούτε καλλιεργούμε κλίμα αισιοδοξίας».

Στο προσχέδιο, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 4,1%, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δραματικές αλλαγές στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, ενώ ο μέσος πληθωρισμός, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,5%, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις, από πιθανή επίθεση στο Ιράκ.

Οι αυξήσεις στους μισθούς του δημοσίου προβλέπονται στο 2,5% και στις συντάξεις στο 5%. Οι δαπάνες ασφάλισης και περίθαλψης, θα αυξηθούν κατά 19,1%, ενώ αντιθέτως, «παγωμένες» θα μείνουν οι καταναλωτικές δαπάνες. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 99,3% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος για το πλεόνασμα, μειώνεται από το 1% στο 0,5%.

Σε ό,τι αφορά τον τρέχοντα προϋπολογισμό, εκτιμάται ότι θα κλείσει με υπέρβαση δαπανών 1,2 δισ. ευρώ και με πλεόνασμα 0,4% έναντι 0,8% του ΑΕΠ που αρχικά προβλέπετο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα