Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2002 07:12

Αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός του 2003, υπό προϋποθέσεις

Ενεκρίθησαν χθες από το υπουργικό συμβούλιο, τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού, για το 2003.

«Θα είναι ένας αναπτυξιακός και κοινωνικός προϋπλογισμός. Πρέπει να τον στηρίξουν όλοι», διεμήνυσε στους υπουργούς ο Κώστας Σημίτης και πρόσθεσε : «Δεν αποδεχόμαστε κλίμα μιζέριας, αλλά ούτε καλλιεργούμε κλίμα αισιοδοξίας».

Στο προσχέδιο, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 4,1%, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δραματικές αλλαγές στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, ενώ ο μέσος πληθωρισμός, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,5%, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις, από πιθανή επίθεση στο Ιράκ.

Οι αυξήσεις στους μισθούς του δημοσίου προβλέπονται στο 2,5% και στις συντάξεις στο 5%. Οι δαπάνες ασφάλισης και περίθαλψης, θα αυξηθούν κατά 19,1%, ενώ αντιθέτως, «παγωμένες» θα μείνουν οι καταναλωτικές δαπάνες. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 99,3% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος για το πλεόνασμα, μειώνεται από το 1% στο 0,5%.

Σε ό,τι αφορά τον τρέχοντα προϋπολογισμό, εκτιμάται ότι θα κλείσει με υπέρβαση δαπανών 1,2 δισ. ευρώ και με πλεόνασμα 0,4% έναντι 0,8% του ΑΕΠ που αρχικά προβλέπετο.