Συνεχίζεται σήμερα ο μαραθώνιος διαβουλεύσεων μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών, με τα σενάρια για το ελληνικό χρέος, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ενίσχυση του EFSF να πληθαίνουν.
Αυτή την ώρα συνεδριάζουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., ενώ θα ακολουθήσει το απόγευμα η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης. Οι οριστικές αποφάσεις για το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης δεν αναμένεται πάντως να ληφθούν σήμερα, αλλά στη Σύνοδο της Τετάρτης.
«Η κρίση δεν είναι ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει την οικονομία της βιώσιμη και τη χώρα πιο δίκαιη.
«Είμαστε περήφανος λαός που αξίζει σεβασμό», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες από την πλευρά τους ανέλαβαν τις ευθύνες τους με μεγάλο πόνο. «Η κρίση δεν είναι ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή. Ως ευρωπαίοι πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπανδρέου είχε νωρίτερα συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ενώ το Σάββατο συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είναι προγραμματισμένες να συνεχιστούν έως τις 2 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), οπότε θα πραγματοποιηθεί το επίσημο γεύμα εργασίας, ενώ περί τις 5 μ.μ θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης.
Κρίσιμο ζήτημα το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους
Χθες, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να διαπραγματευθούν μία μεγαλύτερη συμμετοχή των τραπεζών στο ελληνικό χρέος. Τη λεπτή αυτή αποστολή ανέλαβε ο υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος Βιττόριο Γκρίλλι. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θέλει να αποκαλύψει λεπτομέρειες, για να μην επηρεάσει αρνητικά την έκβαση των διαπραγματεύσεων.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Είναι προφανές ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλο κούρεμα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνουμε δώρα στις τράπεζες», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Αντερς Μποργκ ( http://www.naftemporiki.gr/video/video.asp?id=43329 ) . «Η διαπραγμάτευση τώρα αρχίζει», ανέφερε από την πλευρά του ο Βέλγος ομόλογός του Ντιντιέ Ρέϊντερς.
Η εφημερίδα Handelsblatt κάνει λόγο για «κούρεμα» 60%, το οποίο θεωρείται απαραίτητο σύμφωνα με δεκασέλιδη έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους, που έχει ήδη συντάξει η τρόικα. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ευρωζώνη θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με επιπλέον 252 δισ. ευρώ μέχρι τότε. Αντίστοιχες εκτιμήσεις επικαλείται και η βρετανική εφημερίδα Financial Times.
Σύμφωνα με την Handelsblatt, υπάρχουν δύο σενάρια για το «κούρεμα». Το πρώτο προβλέπει ότι οι τράπεζες παραιτούνται από το 50% των απαιτήσεών τους και η Ελλάδα λαμβάνει ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας συνολικού ύψους 114 δισ. ευρώ με στόχο να μειώσει το χρέος της από το 180% στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, οι τράπεζες παραιτούνται από το 60% των απαιτήσεών τους και το δεύτερο πακέτο παραμένει στα 109 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.