Συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011 21:30
UPD:22:49

Σε συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, κατέληξε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη Σύνοδο Κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.

«Συμφωνήσαμε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πρέπει να είναι ένας από τους κύριους στόχους μας», δήλωσε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου.

Βάσει της συμφωνίας, τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών θα πρέπει μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2012 να ανέλθουν στο 9%. Οι τράπεζες που θα χρειαστεί να βρουν κεφάλαια για να εκπληρώσουν το στόχο του 9%, θα πρέπει να αντλήσουν κεφάλαια κατά πρώτο λόγο από ιδιωτικές πηγές.

Εάν δεν μπορέσουν να βρουν τα κεφάλαια που απαιτούνται, τότε θα μπορούν να ζητήσουν την παρέμβαση των κυβερνήσεων τους, ώστε να χρηματοδοτηθούν από το δημόσιο τομέα. Εάν οι κυβερνήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες, τότε θα στρέφονται στο Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το κείμενο της συμφωνίας προσθέτει ότι εν αναμονή της επίτευξη του στόχου του 9% «οι τράπεζες θα πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στη διανομή μερισμάτων και την καταβολή μπόνους».

Στη συμφωνία δεν προβλέπεται πάντως το συνολικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το οποίο εκτιμάται στα 108 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές. Ο ακριβής αριθμός «θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω από τις ευρωπαϊκές αρχές», διευκρίνισε ο πολωνός υπουργός Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόφσκι.

Σε κείμενο παρατηρήσεων που εξέδωσε μετά τη Σύνοδο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χερμαν Βαν Ρόμπεϊ, αναφέρει ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. υπογράμμισαν την κοινή βούλησή να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξεπεραστεί η κρίση και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων «με πνεύμα αλληλεγγύης».

Επισημαίνει ακόμη ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαιρέτισαν τη συμφωνία σχετικά με τα μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα στην οποία κατέληξε το Ecofin στις 22 Οκτωβρίου και ανέφερε ότι το Εcofin θα οριστικοποιήσει τις αποφάσεις των συνόδων της ΕΕ και της Ευρωζώνης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα