ΥΠΟΙΚ: Αναγκαία η συνεχής παρουσία της τρόικας

Υπό προϋποθέσεις «όχι» σε νέα μέτρα
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011 16:53
UPD:28/10/2011 03:44

«Η κυριότητα του προγράμματος προσαρμογής ανήκει στην Ελλάδα και η ευθύνη για την εφαρμογή του ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση και τη βουλή», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με την ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών της ΕΕ και του ΔΝΤ, τονίζοντας παράλληλα ότι η παρουσία των ελεγκτών πρέπει να είναι συνεχής.

«Η κυριότητα του προγράμματος προσαρμογής ανήκει στην Ελλάδα και η ευθύνη για την εφαρμογή του ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση και τη βουλή», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με την ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει η παρουσία των ελεγκτών να είναι συνεχής, για να μη δημιουργούνται επικοινωνιακά προβλήματα και το έργο να γίνεται ταχύτερα, ωστόσο διευκρίνισε ότι ο ρόλος τους θα είναι βοηθητικός και συμβουλευτικός.

Γνωστοποίησε επίσης ότι βάσει των χθεσινοβραδινών συνομιλιών η εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 8 δισ. ευρώ, αναμένεται πριν από τα μέσα Νοεμβρίου.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ακόμη ότι με τη νέα απόφαση όλη η δέσμη των ευνοϊκών μέτρων της 21ης Ιούλιου διατηρείται απολύτως, συμπληρώνοντας ότι υπήρξε μια ανατροπή της εσωτερικής ισορροπίας μεταξύ τραπεζών και κρατών. Όπως είπε, πρόκειται για ένα PSI plus, πολύ πιο ισορροπημένο και δίκαιο. Συμπλήρωσε ότι είναι πολύ ευνοικότερο για την Ελλάδα, αλλά αναμφίβολα πολύ σκληρότερο για τις τράπεζες.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι στόχος είναι το 2020 το χρέος να κινείται στο 120% του ΑΕΠ και τόνισε ότι με τη νέα απόφαση «καθίσταται απολύτως βιώσιμο».

Χαρακτήρισε παράλληλα τη σημερινή απόφαση -που προβλέπει μείωση 50% του χρέους- «πάνω από τεσσερις φορές ευνοϊκότερη» από αυτήν του Ιουλίου, καθώς εκείνη προέβλεπε μείωση 11,6% του ΑΕΠ.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε ακόμη ότι πριν το τέλος του έτους πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα και στις αρχές του 2012 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και το νέο σχήμα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι διασφαλίζεται πλήρως η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματατος καθ' όλη τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος και πως διασφαλίζεται επίσης η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ερωτηθείς σχετικά με το ακριβές ύψος της νέας βοήθειας, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι με το νέο πακέτο παρέχονται στη χώρα μας 130 δισ. ευρώ. «Από τον επίσημο τομέα έχουμε 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 και σε αυτά προστίθενται άλλα 30 δισ. προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η διαχείριση του δημοσίου χρέους μας», εξήγησε. Όπως σημείωσε επίσης, με το ποσό των 100 δισ. ευρώ καλύπτονται οι δανειακές ανάγκες και η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και από τα 30 δισ. καλύπτεται το σχήμα του PSI Plus.

Οσον αφορά το ζήτημα ενδεχόμενης κύρωσης της νέας δανειακής σύμβασης από 180 βουλευτές, ο υπουργός Οικονομικών αρκέστηκε να πει: «Καλό είναι να ψηφίζονται με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία τέτοιου είδους ζητήματα».

Λίγο αργότερα ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους Πέτρος Χριστοδούλου ανέφερε πως οι συζητήσεις που θα ξεκινήσει η Ελλάδα με τους ιδιώτες ομολογιούχους για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων θα διαρκέσουν δύο με τρεις εβδομάδες.

«Θα υπάρξουν διάφορες επιλογές που θα προταθούν προς τους ιδιώτες, μία θα μπορούσε να είναι να πάρουν 70% σε ομόλογα και 30% σε μετρητά» διευκρίνισε.

Υπό προϋποθέσεις «όχι» σε νέα μέτρα το 2011-2012

Θέλοντας να απορρίψει τα σενάρια που θέλουν το νέο πρόγραμμα να συνεπάγεται και νέες θυσίες, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «τα μέτρα για το 2011 και το 2012 η Ελλάδα τα έχει ψηφίσει και τα έχει πάρει». Πάντως, σημείωσε πως «αν και ο ελληνικός λαός έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, όλα αυτά πρέπει να εφαρμόζονται».

«Δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα σε σχέση με μισθούς και συντάξεις για το 2011 και το 2012, εφόσον όσα έχουμε ψηφίσει εφαρμόζονται», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε στο πλαίσιο αυτό πως «το εθνικό φορολογικό σύστημα θα έχει τη συστηματοποίηση όλων των μέτρων που είναι αναγκαία, ώστε να σταματήσουν κάποιοι να ζουν σε βάρος άλλων».

Τηλεφωνικές συνομιλίες με τους πολιτικούς αρχηγούς

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε γύρο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα