Σλοβακία: Δεν απειλούνται οι τράπεζες από το ελληνικό haircut

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011 17:05

Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%, που αποφασίστηκε στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, δεν συνιστά απειλή για τις σλοβακικές τράπεζες, διαβεβαίωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η Σλοβακία πέτυχε την εξαίρεσή της από την περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την κυβέρνηση.

Στόχος της ευρωζώνη είναι οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, προκειμένου η Αθήνα να έχει έτοιμο ένα πρόγραμμα στήριξης ύψους 130 δισ. ευρώ πριν το 2012. Η αρχική αξία του πακέτου αυτού, βάσει των συμφωνιών του Ιουλίου, είχε οριστεί στα 109 δισ. ευρώ, ύστερα από διεθνή βοήθεια ύψους 110 δισ. ευρώ πέρυσι.

«(Η Σλοβακία) θα συμμετάσχει μόνο στο ποσοστό που έχει υπολογιστεί από τα αρχικά 109 (δισ. ευρώ)», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Ίβαν Μίκλος σε δημοσιογράφους. «Εκεί θα συμμετάσχουμε με μικρότερο ποσό αλλά ταυτόχρονα οι συνολικές μας υποχρεώσεις εντός (του EFSF) δεν θα είναι χαμηλότερες, που σημαίνει ότι θα αναπληρωθούν αλλού. Σε άλλα προγράμματα, θα καταβάλλουμε περισσότερα για (να αντισταθμίσουμε) το μικρότερο ποσό που καταβάλλουμε για την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα