Εννέα στις 10 τράπεζες αναμένεται να αποδεχθούν την απομείωση κατά 50% των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής (IIF) Τσάρλς Νταλάρα.
«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι οι τράπεζες θα συμμετάσχουν σε ποσοστό άνω του 90%», σημείωσε ο Νταλάρα στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.
Πάντως δεν εμφανίστηκε το ίδιο αισιόδοξος και σε ότι αφορά στις αντίστοιχες τοποθετήσεις ασφαλιστικών εταιρειών σε ελληνικά ομόλογα. «Ίσως χρειαστεί λίγη πειθώ ακόμη», ανέφερε.
Από τα ομόλογα αξίας 206 δισ. ευρώ που βρίσκονται σήμερα στα χέρια ιδιωτών, η ασφαλιστική βιομηχανία κατέχει μερίδιο 24 δισ. ευρώ, αλλά η έκθεσή τους είναι λιγότερο διαυγής από ό,τι στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος αποκάλυψε πρόσφατα επακριβώς τις αντίστοιχες τοποθετήσεις του στο πλαίσιο ελέγχων κεφαλαιακής επάρκειας που διενεργήθηκαν στην Ευρώπη.
Εξάλλου, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι μολονότι η Ευρώπη προτιμά ένα εθελοντικό κούρεμα του χρέους από τις τράπεζες, «δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί και ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος».
Μπαρόζο: Κατ' εξαίρεση το κούρεμα στην Ελλάδα
Εν τω μεταξύ, κατ' εξαίρεση μέτρο χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τη συμφωνία των χωρών της ευρωζώνης για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2081571 .
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο πορτογαλικό περιοδικό Expresso σημειώνει ότι «η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική και αποτελεί εξαίρεση» και πως «όλες οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να μην καταφύγουν σε μια τέτοια ενέργεια».
Ήδη την Τετάρτη, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Βίτορ Κασπάρ απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε αναδιάρθρωση του χρέους της Πορτογαλίας, εκτιμώντας ότι μια τέοια επιλογή «θα οδηγούσε τη χώρα σε βαθύτερη κρίση που θα εμπόδιζε την εξωτερική χρηματοδότησή της».