Ρέγκλινγκ: Σε δύο-τρία χρόνια η λύση στα προβλήματα της Ευρωζώνης

Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2011 18:39
UPD:18:40

Την εκτίμηση ότι τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργήσε η κρίση χρέους στην ευρωζώνη θα ρυθμιστούν σε δύο με τρία χρόνια, διατύπωσε σήμερα από το Πεκίνο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας σε συνέδριο στο πανεπιστήμιο Τσινγκχούα, ανέφερε σε προειδοποιητικό τόνο ότι τα κρατικά ομόλογα που «επί δεκαετίες ή ακόμη και αιώνες» αντιπροσώπευαν τα κυριότερα περιουσιακά στοιχεία χωρίς κίνδυνο, «θα μπορούσαν να απολέσουν αυτή τη θέση, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες χώρες».

Ο Ρέγκλινγκ που βρίσκεται στην Κίνα σε μια προσπάθεια να πείσει το Πεκίνο να επενδύσει στο EFSF, δήλωσε νωρίτερα ότι το Ταμείο θα μπορούσε να εκδώσει ομόλογα σε γιουάν.

Όπως είπε, το EFSF θα μπορούσε να εκδώσει χρεόγραφα σε όποιο νόμισμα θέλει και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να εκδοθούν ομόλογα σε γιουάν, με την έγκριση των κινεζικών αρχών, αν και αυτό, όπως εκτίμησε, θα ήταν δύσκολο.

Tην Παρασκευή, μία μέρα μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι διατηρεί στο βαθμό ΑΑΑ, τον καλύτερο δυνατό, την πιστοληπτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα