Διατηρούν τα κέρδη τους οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2001 15:01
UPD:19:56

Σημαντική άνοδο εξακολουθούν να σημειώνουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές ευελπιστούν σε νέες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει την Πέμπτη σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής αυξήθηκαν μετά τη νέα μείωση που εμφάνισε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο δείκτης πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση στο 2,4% από 2,5% το Σεπτέμβριο.

Αυτή την ώρα (14:55'), ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται κατά 0,93% και έχει διαμορφωθεί στις 5.177,1 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.434,77 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 1,50%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.699,54 μονάδες ενισχυμένος κατά 2,54% και ο SMI στη Ζυρίχη στις 6.221,6 μονάδες, κατά 1,57% υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται μετοχές εταιρειών από τους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών και των τραπεζών. Αξιόλογα κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των εταιρειών: Siemens, Royal Philips Electronics, Stmicroelectronics και SAP, ενώ από το χρηματοοικονομικό κλάδο ξεχωρίζουν οι: Deutsche Bank και HSBC.

Μεγάλη άνοδο, της τάξεως του 4,5%, σημειώνει η μετοχή της Εuropean Aeronautic Defense and Space Co. (EADS) στον απόηχο της είδησης ότι η Emirates ανακοίνωσε την παραγγελία νέων μεγάλων αεροσκαφών στην Airbus http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/11/05/174942.htm . Η ΕΑDS κατέχει το 80% της Airbus.

Ανάλογη άνοδο σημειώνει και η μετοχή της αεροπορικής εταιρείας Ryanair μετά την είδηση ότι τα κέρδη της στο πρώτο εξάμηνο εμφάνισαν αξιόλογη άνοδο. Παράλληλα, η διοίκηση εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει για το δεύτερο εξάμηνο.

Αντιθέτως, μεγάλες απώλειες (8,8%) καταγράφει η μετοχή της British Airways. Η Merrill Lynch υποβάθμισε σήμερα την εκτίμησή της για τα οικονομικά αποτελέσματα της βρετανικής εταιρείας στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Ανοδικά κινείται, τέλος, ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών με πρωταγωνίστριες τις μετοχές των εταιρειών Volkswagen και BMW.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα