Κύπρος: Αισιόδοξος για τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ ο διευθυντής της Noble

Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2011 10:19

Αισιόδοξος για την εξεύρεση σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο οικόπεδο «Αφροδίτη» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εμφανίστηκε ο διευθυντής της εταιρείας Noble Energy στην Κύπρο, Τζον Τόμιτς.

Αισιόδοξος για την εξεύρεση σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο οικόπεδο «Αφροδίτη» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εμφανίστηκε ο διευθυντής της εταιρείας Noble Energy στην Κύπρο, Τζον Τόμιτς.

Σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Τόμιτς ανέφερε ότι στο ισραηλινό οικόπεδο "Ταμάρ", σε βάθος 1.700 μέτρων, όσο και στο "Αφροδίτη", έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα ύψους οκτώ τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών. Στο σημείο αυτό σημείωσε πως στο ισραηλινό οικόπεδο "Λεβιάθαν", που απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από το κυπριακό οικόπεδο, έχουν ανακαλυφθεί περισσότερα από 16 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. «Μπορεί να είναι υπερβολικό να πιστεύουμε ότι η εξέλιξη θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο και στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε ο κ. Τόμιτς.

«Ήμασταν αρκετά τυχεροί με την εξεύρεση γιγάντιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει και στην Κύπρο», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η προοπτική για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου αποτελεί μεγάλη πρόκληση ενώπιον της Κύπρου.

Στο σημείο αυτό ο κ. Τόμιτς τόνισε πως η κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το οικόπεδο στην ακτή είναι μια πρόκληση από μηχανικής άποψης. Ένας τέτοιος αγωγός, είπε, δεν θα είναι εύκολο να κατασκευαστεί και θα είναι επίσης ακριβός, ωστόσο χαρακτηρισε εφικτή την κατασκευή του.

Σύμφωνα με το διευθυντή της εταιρείας, το πιο αποτελεσματικό και ευέλικτο μέσο για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο, είναι η κατασκευή μιας μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου. Μπορεί, είπε, να είναι ακριβή η κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας και χρονοβόρα, αλλά επιτρέπει τη μεταφορά και πώληση του φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο και στην πιο συμφέρουσα τιμή, ενώ όπως εκτίμησε, η περιοχή στο Βασιλικό είναι ο μόνος χώρος όπου θα μπορούσε να κατασκευαστεί μια τέτοια μονάδα στην Κύπρο.

Αναφερόμενος εξάλλου, στα οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου, εάν και εφόσον αυτό υπάρχει στην κυπριακή ΑΟΖ, ο διευθυντής της Noble Energy είπε ότι είναι μια ασφαλής πηγή ενέργειας και η καλύτερη επιλογή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτό καύσιμο. Τα έσοδα, πρόσθεσε, από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου θα διαρκέσουν δεκαετίες και χαρακτήρισε την επένδυση που θα γίνει, ως τη μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στην Κύπρο.

«Υπολογίζουμε ότι μια μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα παράγει πέντε εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου το χρόνο θα κοστίσει γύρω στα 10 δισ. δολάρια», ανέφερε και εκτίμησε ότι θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια για να κατασκευαστεί μια τέτοια μονάδα, αλλά όπως επεσήμανε, με τη συμπλήρωση των έργων η Κύπρος θα τοποθετηθεί στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και θα καταστεί σημαντικός ενεργειακός κόμβος της Μεσογείου.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα