Π. Λαφαζάνης: «Όχι» στην πώληση των Κρατικών Λαχείων

Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2011 10:26

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης την ιδιωτικοποίηση των κρατικών λαχείων και σε ερώτησή του για το θέμα προς τον υπουργό Οικονομικών, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προχωρά στην πώλησή τους με ψευδή στοιχεία.

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης την ιδιωτικοποίηση των κρατικών λαχείων http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2083003 , τα οποία, όπως σημειώνει, χρηματοδοτούν δάνεια του Δημοσίου, ασφαλιστικά ταμεία και φορείς κοινωνικής πρόνοιας και σε ερώτησή του για το θέμα προς τον υπουργό Οικονομικών, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προχωρά στην πώλησή τους με ψευδή στοιχεία.

Ο κ. Λαφαζάνης κάνει λόγο για πρωτοφανή μεθόδευση της κυβέρνησης, η οποία δεν τηρεί ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, στο πολυνομοσχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία κατατέθηκε τροπολογία σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των κρατικών λαχείων, με την αιτιολογική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να υποστηρίζει –στα πλαίσια της εν λόγω τροπολογίας- ότι τα καθαρά κέρδη των λαχείων ανέρχονται στα 82,2 εκατομμύρια ευρώ και ότι «αν συνυπολογιστούν οι δαπάνες λειτουργίας τα καθαρά κέρδη εξανεμίζονται στο σύνολό τους».

Όμως, όπως υποστηρίζει ο βουλευτής, «η εξίσωση των κερδών με τις δαπάνες λειτουργίας των κρατικών λαχείων αποτελεί μια σκόπιμη παραποίηση των πραγματικών στοιχείων, προκειμένου να δικαιολογηθεί το ξεπούλημά τους».

Όπως επισημαίνει, από τα καθαρά κέρδη των 82,2 εκατομμυρίων ευρώ του 2010, δόθηκαν 72 εκατομμύρια περίπου για πληρωμή τοκοχρεολυσίων δανείου του Δημοσίου, ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ (τιτλοποίηση κερδών), 7,1 εκατομμύρια ευρώ στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και 1,5 περίπου εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Αρωγής Αναπήρων και θυμάτων πολέμου, με το σύνολο των διανεμόμενων κερδών να υπερβαίνει τα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Λαφαζάνης κάνει λόγο για σκόπιμη και δόλια παραποίηση των οικονομικών στοιχείων των κρατικών λαχείων με στόχο το ξεπούλημά τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα