Αύξηση του πληθωρισμού στην Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2002 10:16

Στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στην Ευρώπη, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, περιορίζοντας έτσι την αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μειώσει τα επιτόκια.

Ο πληθωρισμός στα 12 κράτη μέλη, που συναλλάσσονται με το ευρώ, θα αυξηθεί κατά 2,2%, σε σύγκριση με πέρυσι και 2,1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 23 οικονομικών αναλυτών του Bloomberg.

«Οι τιμές της ενέργειας, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας, ο οποίος ωθεί ανοδικά τον πληθωρισμό», ανέφερε ο Kelly Tonkin, οικονομολόγος στην Lehman Brothers Holdings Inc., στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας : «Και μόνο αυτό το γεγονός, δυσκολεύει τα μέλη της ΕΚΤ να πάρουν μια απόφαση για μείωση των βασικών της επιτοκίων».

Η ευρωπαϊκή ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 1% φέτος και θα είναι ο χαμηλότερος ρυθμός της από την ύφεση του 1993, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι εταιρείες λιανικής πώλησης, από την άλλη πλευρά, πιέζονται να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων που εμπορεύονται, καθώς η ανεργία πλησιάζει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα δύο ετών.

Η Eurostat, η Στατιστική Υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο, θα προχωρήσει στην επίσημη ανακοίνωση της πρώτης της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου, το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα