Ρωσία: Ετοιμες να βοηθήσουν την ευρωζώνη οι BRICS

Μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2011 10:42
UPD:10:45

Έτοιμες να παράσχουν οικον0μική βοήθεια στην ευρωζώνη μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είναι οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Έτοιμες να παράσχουν οικον0μική βοήθεια στην ευρωζώνη μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είναι οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Τα λεγόμενα κράτη BRICS «είναι έτοιμα να συμμετάσχουν σε κοινές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης πιστώσεων, βάσει των όρων και διαύλων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ σε δημοσιογράφους στη Μόσχα.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι ως αντάλλαγμα θα πρέπει να εφαρμοστούν οι προηγούμενες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις στο ΔΝΤ.

Τα σχόλια του Ρώσου ΥΠΕΞ ενίσχυσαν την κοινή θέση υπέρ της παροχής βοήθειας στην ευρωζώνη, που διατύπωσαν οι χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) κατά τη σύνοδο των G20 στις Κάννες.

Σήμερα, εξάλλου, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής της στη χώρα. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι συζητήσεις τους αναμένεται να επικεντρωθούν στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν «τα τρέχοντα ζητήματα στην παγκόσμια οικονομία (...) τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την ενίσχυση της οικονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας και την εξάλειψη της κρίσης».

Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει η κ. Λαγκάρντ σε χώρα εκτός ΕΕ μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στο ΔΝΤ τον Ιούλιο. Ακολούθως αναμένεται να επισκεφθεί την Κίνα και την Ιαπωνία.

Στα τέλη Οκτωβρίου ο σύμβουλος του Κρεμλίνου για οικονομικά θέματα Αρκάντι Ντβόρκοβιτς είχε δηλώσει πως η Ρωσία θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομία της ευρωζώνης -πιθανώς αγοράζοντας τίτλους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)- με ένα ποσό περίπου 10 δισ. δολαρίων, όχι άμεσα, αλλά μέσω «εργαλείων» του ΔΝΤ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα