Νέο ρεκόρ για την απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων

Διαψεύδονται οι φήμες για παραίτηση Μπερλουσκόνι
Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2011 10:57
UPD:14:35

Νέο ρεκόρ κατέρριψε σήμερα η απόδοση των δεκαετών ιταλικών ομολόγων, φτάνοντας στο 6,543%, την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις των Ευρωπαίων προς την Ιταλία για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Νέο ρεκόρ κατέρριψε σήμερα η απόδοση των δεκαετών ιταλικών ομολόγων, φτάνοντας στο 6,543%, εν μέσω εντεινόμενων πιέσεων των Ευρωπαίων προς την Ιταλία για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και πολιτικής αβεβαιότητας στη Ρώμη.

Χθες, ο κεντρικός τραπεζίτης του Λουξεμβούργου, Ιβ Μερς, διεμήνυσε ότι εάν η Ρώμη δεν εφαρμόσει τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί, η ΕΚΤ δεν θα συνεχίσει να αγοράζει ιταλικά κρατικά ομόλογα.

Στις συναλλαγές της προηγουμένης Παρασκευής, η απόδοση των ιταλικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας διαμορφωνόταν στο 6,371%.

Την ίδια ώρα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι φαίνεται να περνάει τις πιο δύσκολες ώρες της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ερχόμενος αντιμέτωπος με μία ομάδα «ανταρτών» στη Βουλή και βλέποντας τις σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, να επιδεινώνονται.

Oι εκτιμήσεις για τον αριθμό των «ανταρτών» που ενδέχεται να αψηφήσουν την κυβερνητική γραμμή στην αυριανή έκτακτη ψηφοφορία στην κάτω βουλή για τα δημοσιονομικά κυμαίνονται από 20 έως 40 σύμφωνα με τις εφημερίδες, αριθμός ικανός να ρίξει την κυβέρνηση. Ωστόσο ο Μπερλουσκόνι έχει καταφέρει στο παρελθόν να κερδίσει τη στήριξη των βουλευτών του την τελευταία στιγμή.

Ο ίδιος τόνισε χθες ότι εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις προτάσεις για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή κυβέρνησης τεχνοκρατών.

«Η μόνη εναλλακτική στη σημερινή κυβέρνηση θα ήταν μέσω εκλογών» ανέφερε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι θα απογοητεύσει τους νοσταλγούς της Πρώτης Δημοκρατίας, όταν οι κυβερνήσεις είχαν διάρκεια κατά μέσο όρο 11 μήνες.

Διαψεύδονται οι φήμες για παραίτηση Μπερλουσκόνι

Εν τω μεταξύ, μέσω της σελίδας του στο Facebook, ο Ιταλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε αβάσιμες τις φήμες που κυκλοφόρησαν σήμερα για παραίτησή του.

Βουλευτής του κυβερνώντος κεντροδεξιού συνασπισμού είχε επίσης διαψεύσει νωρίτερα τις φήμες. «Μίλησα με τον πρωθυπουργό πριν από λίγο και μου είπε ότι οι φήμες για παραίτησή του είναι αβάσιμες», δήλωσε ο Φαμπρίτσιο Τσικίτο.

Δύο δημοσιογράφοι του περιβάλλοντος του Ιταλού πρωθυπουργού είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι επίκειται η παραίτησή του.

«Το ότι ο Σίλβιο Μπρλουσκόνι παραιτείται είναι πλέον σαφές σε όλους, είναι ζήτημα ωρών, λεπτών, σύμφωνα με ορισμένους», ανέφερε ο Τζουλιάνο Φεράρα, διευθυντής της εφημερίδας Il Foglio, στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Παράλληλα, ο Φράνκο Μπέκις έγραψε στο Twitter ότι επίκειται η παραίτηση Μπερλουσκόνι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα