Γ. Σταρκ: Ευθύνη των κυβερνήσεων η επίλυση της κρίσης

Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2011 13:06
UPD:14:14

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους μπορεί να επιλυθεί μόνο αν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θέσουν υπό έλεγχο τους προϋπολογισμούς τους και όχι μέσω της στήριξης στην ΕΚΤ, δήλωσε σήμερα ο αξιωματούχος της τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ.

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους μπορεί να επιλυθεί μόνο αν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θέσουν υπό έλεγχο τους προϋπολογισμούς τους και όχι μέσω της στήριξης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δήλωσε σήμερα ο αξιωματούχος της τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ.

«Η κρίση που αφορά στα κρατικά δημοσιονομικά μεγέθη μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω μακρόπνοων μέτρων με στόχο την προσαρμογή των κρατικών προϋπολογισμών», ανέφερε ο Σταρκ, ο οποίος αναμένεται να αποχωρήσει από το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ μέχρι το τέλος της χρονιάς.

«Με τη μόνιμη συνέχιση των μέτρων της ΕΚΤ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση», επισήμανε σε ομιλία του σε συνέδριο στην Ελβετία. Γι' αυτό το λόγο, συμπλήρωσε, θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των τραπεζών. Και αυτό μπορεί να συμβεί, σύμφωνα με τον κ. Σταρκ, μόνο μέσω της αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος απέρριψε επίσης τις φήμες περί διάλυσης της ευρωζώνης. «Μήπως η κρίση χρέους θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα ή ακόμη και την ύπαρξη του ευρώ», διερωτήθηκε για να πει: «Σε αυτό απαντώ με ένα ξεκάθαρο "όχι"».

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα