Ιαπωνία : Σημαντική η πτώση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης

Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2002 08:14

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ιαπωνία και για έβδομο τρίμηνο, κάτι που δείχνει ότι οι εταιρείες δεν εμπιστεύονται και τόσο τον πρωθυπουργό, Junichiro Koizumi, ο οποίος υπόσχεται την ανάκαμψη της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο.

Ο δείκτης της Κεντρικής Τράπεζας, Tankan, ο οποίος δείχνει το μέγεθος της εμπιστοσύνης μεταξύ των μεγαλυτέρων βιομηχανιών της χώρας, αυξήθηκε κατά τέσσερις μονάδες, φθάνοντας στο μείον 14 τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης με αρνητικό πρόσημο, δείχνει, ότι οι απαισιόδοξοι υπερτερούν των αισιόδοξων.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν για τρίτο μήνα τον Αύγουστο και η ισχυροποίηση του γιεν κατά 8% έναντι του δολαρίου, φέτος, υπονομεύει τα κέρδη των εταιρειών, όπως της Hitachi Ltd.

Η έκθεση, επιβεβαιώνει, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας επιβραδύνθηκαν και η ανάπτυξη των εταιρειών – εκτός από τις βιομηχανίες – μειώνεται, κάτι που δείχνει πτώση της ζήτησης. Ισχυρότερο γιεν σημαίνει, χαμηλότερα κέρδη για τις εταιρείες, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα