Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2002 08:14

Ιαπωνία : Σημαντική η πτώση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ιαπωνία και για έβδομο τρίμηνο, κάτι που δείχνει ότι οι εταιρείες δεν εμπιστεύονται και τόσο τον πρωθυπουργό, Junichiro Koizumi, ο οποίος υπόσχεται την ανάκαμψη της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο.

Ο δείκτης της Κεντρικής Τράπεζας, Tankan, ο οποίος δείχνει το μέγεθος της εμπιστοσύνης μεταξύ των μεγαλυτέρων βιομηχανιών της χώρας, αυξήθηκε κατά τέσσερις μονάδες, φθάνοντας στο μείον 14 τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης με αρνητικό πρόσημο, δείχνει, ότι οι απαισιόδοξοι υπερτερούν των αισιόδοξων.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν για τρίτο μήνα τον Αύγουστο και η ισχυροποίηση του γιεν κατά 8% έναντι του δολαρίου, φέτος, υπονομεύει τα κέρδη των εταιρειών, όπως της Hitachi Ltd.

Η έκθεση, επιβεβαιώνει, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας επιβραδύνθηκαν και η ανάπτυξη των εταιρειών – εκτός από τις βιομηχανίες – μειώνεται, κάτι που δείχνει πτώση της ζήτησης. Ισχυρότερο γιεν σημαίνει, χαμηλότερα κέρδη για τις εταιρείες, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές.