Nέα πτώση στο Τόκιο

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2002 09:56
UPD:09:59

ΑΠΩΛΕΙΕΣ κατέγραψαν και σήμερα οι βασικοί δείκτες του ιαπωνικού χρηματιστηρίου μετά τη νέα σημαντική υποχώρηση των μετοχών στη Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/01/248594.htm και τα ανησυχητικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για την αμερικανική και την ιαπωνική οικονομία.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης δραστηριότητας μεταποιητικού τομέα (NAPM) Σικάγου υποχώρησε στις 48,1 μονάδες έναντι 54,9 τον Αύγουστο. Σημειώνεται ότι ο δείκτης υποδηλώνει συρρίκνωση, όταν βρίσκεται κάτω από τις 50 μονάδες, ενώ πάνω από το επίπεδο αυτό δείχνει επέκταση. Αναλυτές που είχαν λάβει μέρος σε έρευνα του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στις 53,1 μονάδες.

Επιπλέον, όπως καταδεικνύει η μηνιαία έρευνα «Τανκάν» της Τράπεζας της Ιαπωνίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι ιάπωνες επιχειρηματίες παραμένουν απαισιόδοξοι για την πορεία της εγχώριας οικονομίας, γεγονός που ερμηνεύεται και ως έλλειψη εμπιστοσύνης προς την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Κοϊζούμι.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μία μέρα μετά τον πρώτο ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία προ 12μήνου ο Γιουνιχίρο Κοϊζούμι. Ο ιάπωνας πρωθυπουργός απέπεμψε χθες το κορυφαίο οικονομικό στέλεχος Χακούο Γιαναγκισάουα, ο οποίος ήταν επικεφαλής στο ρυθμιστικό όργανο του τραπεζικού τομέα της Ιαπωνίας.

Ο κ. Γιαναγκισάβα θεωρείτο εμπόδιο στη μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος λόγω της αντίθεσής του στο σχέδιο για τη χρήση κρατικών κεφαλαίων με σκοπό τη διάσωση των τραπεζών που υποφέρουν από τον τεράστιο όγκο των επισφαλών δανείων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χέιζο Τακενάκα, θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του κ. Γιαναγκισάβα, καθώς θεωρείται από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του σχεδίου για τη μεταρρύθμιση.

Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν στάθηκε ικανό από μόνο του να συμβάλει στη βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας, καθώς οι δυσμενείς οικονομικές και χρηματιστηριακές συνθήκες που επικρατούν διεθνώς δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

«Προς όποια κατεύθυνση και αν κοιτάξει κανείς, στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη ή στην Ασία, οι αγορές "γκρεμίζονται". Δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι η Ιαπωνία θα παραμείνει απρόσβλητη», δήλωσε στο Reuters χρηματιστής στη Shinko Securities.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 2,36% και διαμορφώθηκε στις 9.126,26 μονάδες, ενώ οι συνολικές του απώλειες στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις αγγίζουν το 4%. Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 903,37 μονάδες μειωμένος κατά 1,92%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι τραπεζικοί τίτλοι αντανακλώντας το σκεπτικισμό που κυριαρχεί ως προς τη δυνατότητα στήριξης του τραπεζικού κλάδου, ακόμη και μετά το χθεσινό ανασχηματισμό.

«Δεν αναμένεται ανάκαμψη των εταιρικών αποτελεσμάτων, τουλάχιστον προς το παρόν. Είναι πολύ πιο δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη διευθέτηση του προβλήματος των επισφαλών δανείων», δήλωσε στο Bloomberg διαχειριστής κεφαλαίων στη Sakura Investment Management Co.

Οι μετοχές των τραπεζών UFJ Holdings και Sumitomo Mitsui Banking υποχώρησαν κατά 12,07% και 5,56% αντιστοίχως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα