Μικρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2002 10:34
UPD:11:18

ANOΔΙΚΕΣ τάσεις επικρατούν κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης παρά τη σημαντική χθεσινή πτώση της Wall Street και τα απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική στατιστική υπηρεσία INSEE, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησε το Σεπτέμβριο στο -17, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, κυρίως λόγω της αυξανόμενης ανεργίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ο δείκτης δραστηριότητας μεταποιητικού τομέα (NAPM) Σικάγου υποχώρησε στις 48,1 μονάδες έναντι 54,9 τον Αύγουστο. Σημειώνεται ότι ο δείκτης υποδηλώνει συρρίκνωση, όταν βρίσκεται κάτω από τις 50 μονάδες, ενώ πάνω από το επίπεδο αυτό δείχνει επέκταση. Αναλυτές που είχαν λάβει μέρος σε έρευνα του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στις 53,1 μονάδες.

Περίπου μισή ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών, ο δείκτης FTSE 100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει διαμορφωθεί στις 3.752,9 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,84%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.782,3 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,17% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 2.775 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 0,22%.

Επικεφαλής της ανοδικής τάσης έχουν τεθεί οι μετοχές εταιρειών κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μετά τις αισιόδοξες προβλέψεις της βρετανικής ΜΜ02. Η υπ' αριθμόν πέντε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη προέβη σήμερα στην εκτίμηση ότι θα επιτύχει τους οικονομικούς στόχους που έχει θέσει στη γερμανική και τη βρετανική αγορά στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης. Η μετοχική τιμή της MMO2 ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 2,50%. Η μετοχή της ομοειδούς φινλανδικής εταιρείας κερδίζει 1,80%.

Μεγαλύτερη άνοδο (2,50%) σημειώνει η μετοχή της Prudential, του δεύτερου μεγαλύτερου ασφαλιστικού ομίλου στη Βρετανία, ο οποίος επιβεβαίωσε χθες τα σχέδιά της για την περικοπή 850 θέσεων εργασίας στη Βρετανία στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών για τη μείωση του κόστους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα