Ευ. Βενιζέλος: Εμπρόθεσμα μισθοί και συντάξεις

«Δεν υπάρχει κενό εξουσίας
Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011 18:02
UPD:19:00

Για την εμπρόθεσμη και πλήρη καταβολή μισθών και συντάξεων, αρκεί -όπως εξήγησε- να γίνουν όσα απαιτούνται για να καταβληθεί η έκτη δόση, δεσμεύθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής.

«Ναι», ανέφερε, «οι μισθοί του δημοσίου και οι συντάξεις θα καταβληθούν εμπροθέσμως και πλήρως, αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να επαρκούν τα διαθέσιμα του δημοσίου, να καλύψουμε τις ταμειακές μας ανάγκες [...] άρα πρέπει να κάνουμε όλα όσα απαιτούνται για να μας καταβληθεί εμπροθέσμως η έκτη δόση».

Επιπλέον, λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας επί της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλεσε τους βουλευτές να την στηρίξουν «με καλή προαίρεση, ειλικρινά και απροκατάληπτα την κυβέρνηση».

Όπως είπε, «η κυβέρνηση αυτή έχει την αρμοδιότητα να καθορίζει και να κατευθύνει τη γενική πολιτική της χώρας, με σεβασμό στη βούληση της Βουλής». Ο ΥΠΟΙΚ διεμήνυσε ότι «δεν υπάρχει κενό εξουσίας, δεν υπάρχει κενό πολιτικής».

«Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι μπορούμε να ταξινομηθούμε σε οπαδούς της ανάπτυξης και οπαδούς της ύφεσης;», διερωτήθηκε μεταξύ άλλων και σημείωσε ότι «η χώρα έχει βρεθεί σε δραματικό, δημοσιονομικό, θεσμικό και κοινωνικό κίνδυνο».

Εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στις καταθέσεις Ελλήνων στις τράπεζες του εξωτερικού, σημειώνοντας πως σύντομα θα δημοσιοποιηθούν οι κατάλογοι με τα ονόματα των καταθετών.

VIMEO.COM/EVENIZELOS

Όταν δημοσιευθούν οι κατάλογοι πολλοί θα μείνουν άφωνοι, γιατί είναι αυτοί που μιλούν κουνώντας το δάχτυλο, ενώ οι ίδιοι δεν υποστήριξαν τη λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την ανασυγκρότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ο κ. Βενιζέλος είπε πως «εφόσον οι ιδιώτες παλιοί μέτοχοι δεν καλύπτουν την αύξηση κεφαλαίου, το ταμείο χρηματοπιστωτικής στήριξης εισέρχεται ως μέτοχος με κοινές μετοχές που είναι υποχρεωμένο να διαθέσει μέσα σε 2 χρόνια με εύλογο τίμημα - κάτι που συνεπάγεται όφελος του Δημοσίου».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει έως το τέλος Δεκεμβρίου τη νέα δανειακή σύμβαση και πως «η εφαρμογή των αποφάσεων είναι ό,τι πιο πρακτικό και άμεσο μπορούμε να κάνουμε για την ανάσχεση της ανεργίας, για την αγορά, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων».

Όπως είπε, «είναι προφανές ότι η βουλή όχι απλώς θα λάβει γνώση της δανειακής σύμβασης αλλά η σύμβαση αυρή θα κυρωθεί και θα καταστεί νόμος του κράτους με μια εντυπωσιακή πλειοψηφία που θα υπερβαίνει τα 4/5 του συνόλου των βουλευτών».

Τέλος, απαντώντας και στους 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ζήτησαν με επιστολή τους να υπάρξει εξαίρεση από το ειδικό τέλος ακινήτων για ορισμένες κατηγορίες σπιτιών και εισοδημάτων, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Όπου μπορούμε να απαλύνουμε καταστάσεις, να άρουμε αδικίες και να στηρίξουμε τη συνοχή της κοινωνίας, να μην αμφιβάλετε καθόλου ότι θα το κάνουμε». «Παραβιάζει ανοιχτές θύρες όποιος κάνει συστάσεις στον υπουργό Οικονομικών», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι «πρέπει να κάνουμε το θεμελιώδες εθνικό μας καθήκον, πρέπει να σώσουμε τη χώρα, να ανακτήσουμε την αξιοπρέπεια της χώρας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα