«Πρωταρχικός στόχος η παραμονή στο ευρώ»

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου
Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011 18:30
UPD:21:31

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κατά την ομιλία του στη Βουλή, αν η η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο ευρώ τα προβλήματά της θα οξυνθούν.

A- A A+

Στην ανάγκη παραμονής της χώρας στο ευρώ εστίασε για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κατά την ομιλία του στη Βουλή, με την οποία έκλεισε η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η οποία και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 255 βουλευτές.

Όπως ανέφερε, αν η η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο ευρώ τα προβλήματά της θα οξυνθούν. Διευκρινίσε ειδικότερα πως η έξοδος από το ευρώ και η υιοθέτηση ένος υποτιμημένου εθνικού νομίσματος θα οδηγούσε στην αύξηση πληθωρισμού που θα έπληττε τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων. Παράλληλα, πρόσθεσε, θα καθιστούσε δυσχερέστερη την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους που είναι εκπεφρασμένο με ευρώ, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία τόσου του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν να αποκτηθουν σε πολύ χαμηλές τιμές από όσους διαθέτουν μεγάλα κεφάλαια σε ευρώ ή άλλα ισχυρά νομίσματα.

«Η συμμετοχή στο ευρώ συνεπάγεται οφέλη, αυτή είναι η αλήθεια και δεν είναι εκβιασμός», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν».

Ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε ότι εξασφαλίζοντας την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει ένα τιτάνιο έργο. «Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, συστηματικά και με σχεδιο έχοντας το βλέμμα στραμμένο στους άνεργους», ανέφερε, τονίζοντας ότι το κόστος της προσαρμογής θα πρέπει να μοιραστεί δίκαια.

Αναφερόμενος στο ευρύτερο θέμα της κλιμάκωσης της κρίσης που πλήττει την Ευρωζώνη, σημείωσε πως η κρίση χρέους αγγίζει τον ευρωπαϊκό σκληρό πυρήνα, επισημαίνοντας πως η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί ριζοσπαστικές παρεμβάσεις: Ενίσχυση οικονομικών πόρων και ευελιξίας του προσωρινού ταμείου διάσωσης EFSF, ισχυρότερο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης και ουσιαστικά βήματα στην ενοποίηση των δημοσιονομικων στοιχείων των κρατών μελών. Ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ευρωζώνη θα υπερβεί τις δυσκολίες και υπογράμμισε: ... «πριν διαμορφώσουμε ολοκληρωμένες προτάσεις για τη διάσωση της ευρωζώνης, είναι επιτακτικό και είναι στο χέρι μας να εφαρμόσουμε την κατάλληλη πολιτική για να σώσουμε την Ελλάδα ώστε όταν η ευρωζώνη βγει από την κρίση, η Ελλάδα να είναι μέσα στην ευρωζώνη. Αυτός πρέπει να είναι ο πρωταρχικός μας σκοπός».

Σε ό,τι αφορά στη αίτημα των Ευρωπαίων για ρητή δέσμευση των αρχηγών των κομμάτων ότι συμφωνούν με την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι αυτό ζητείται καθώς οι εταίροι μας δεσμεύονται σε μια πολυετή χρηματοδότηση της χώρας.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Αναφερόμενος στα αίτια της κρίσης στη χώρα μας, διατύπωσε επικρίσεις για τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα επί σειρά ετών. Συγκεκριμένα, απέδωσε το κύριο βάρος στη συσσώρευση υπερβολικού δημόσιου χρέους και στη διατήρηση επί πολλά χρόνια των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων. «Ο δανεισμός» σημείωσε «σε σημαντικό βαθμό δεν χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων, αλλά για την κάλυψη καταναλωτικών δαπανών του κράτους και του ιδιωτικού τομέα. Δεν δημιουργήθηκαν επομένως προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν την αποπληρωμή του αυξανόμενου χρέους». «Οι βασικές αιτίες, επομένως, του οικονομικού προβλήματος της χώρας είναι μόνιμοι κάτοικοι εσωτερικού και είναι αποτέλεσμα πολιτικών, πρακτικών και εδραιωμένων συμπεριφορών που κυριαρχούν επί σειρά ετών» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε όμως πως «παράλληλα το υπερβολικό δημόσιο χρέος αντανακλά την ανεπαρκή λειτουργία του πλαισίου οικονομικής πολιτικής της Ευρωζώνης και αντανακλά και την αποτυχία των αγορών κεφαλαίου να εκτιμήσουν έγκαιρα τους πραγματικούς πιστωτικούς κινδύνους και να ενθαρρύνουν την άσκηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν λειτούργησε αποτελεσματικά και δεν εμπόδισε τη δημοσιονομική εκτροπή».

Ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ενωμένοι με την αλληλεγγύη των εταίρων μας αλλά και την συστράτευση του ελληνικού λαού, η χώρα θα τα καταφέρει. Ξεκαθάρισε επίσης ότι «ο δρόμος της σύγκρουσης δεν βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων» και ότι η σωτηρία της Ελλάδας «περνά μέσα από το δρόμο της κοινής προσπάθειας».

Απευθυνόμενος μάλιστα σε εκείνους που όπως είπε δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, τους κάλεσε να σταθούν «κριτικά στην κυβέρνηση αλλά όχι απορριπτικά στην κοινή προσπάθεια».

Εκτός ΚΟ ΝΔ ο Πάνος Καμμένος

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Φ. Πετσάλνικος: 255 «ναι», 38 «όχι»

Φ. Πετσάλνικος: 255 «ναι», 38 «όχι»

Αμέσως μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, με μία διαρροή από τη ΝΔ και δύο από το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, συνολικά ψήφισαν 293 βουλευτές, εκ των οποίων 255 έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ 38 είπαν «όχι».

Μεταξύ αυτών που καταψήφισαν την κυβέρνηση ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος, ο οποίος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορία τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, είχε προειδοποιήσει ότι όποιος βουλευτής του κόμματος δεν ακολουθήσει την κομματική γραμμή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, θέτει εαυτόν εκτός κόμματος.

Από το ΠΑΣΟΚ δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης ο βουλευτής Χρήστος Κατσούρας και ο Τσετίν Μάντατζη.

«Ναι» ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμμαχία, όπως και οι Γιώργος Λιάνης, Μιλένα Αποστολάκη, Έλσα Παπαδημητρίου και Σωτήρης Χατζηγάκης.

Τη νέα κυβέρνηση στήριξαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, μέλη της Δημοκρατικής Συμμαχίας, η οποία διά του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Γιάννη Οικονόμου κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ πως άρχισαν να υπονομεύουν τη νέα κυβέρνηση πριν ακόμα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Σχετικά με την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών και σε ερώτηση αν πρέπει να γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου, απάντησε πως πρέπει να γίνουν σε εύλογο χρονικό διάστημα, για να αποφανθεί ο λαός, και όταν θα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν κινδυνεύει η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο είπε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία θέλει την αλλαγή του - η Ντόρα Μπακογιάννη έχει ταχθεί υπέρ του γερμανικού μοντέλου -, αλλά, όπως τόνισε, «η αλλαγή αυτή δεν μπορεί να γίνει κρυφά και πονηρά, επειδή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αισθάνεται να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του». Για τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά είπε ότι «είναι εγκλωβισμένος στην ακραία αντιμνημονιακή πολιτική του».

Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι θα υπάρξει αναδιάταξη στο πολιτικό σκηνικό, επειδή οι αυταπάτες και οι ουτοπίες δεν πουλάνε πια, και σε ερώτηση αν έχει θέση στη Δημοκρατική Συμμαχία ο Σωτήρης Χατζηγάκης, ο οποίος τέθηκε εκτός Ν.Δ., απάντησε πως έχει θέση κάθε πολίτης που συμφωνεί με τις αρχές της.

Προτεινόμενα για εσάς