Αρχίζουν και επισήμως σήμερα οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ιδιώτες ομολογιούχους που εκπροσωπούνται από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), σχετικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.
«Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε μια συναλλαγή, η οποία θα προσελκύσει την ευρύτερη δυνατή στήριξη της κοινότητας των ομολογιούχων», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ.
«Με αυτό το σκοπό, θα ακούσουμε τις ιδέες του IIF, άλλων φορέων της βιομηχανίας και ανεξάρτητων πιστωτών σχετικά με τους καλύτερους τρόπους σχεδιασμού αυτής της συναλλαγής», πρόσθεσε.
Οι διαπραγματεύσεις για το τελικό σχέδιο εφαρμογής του PSI+ ξεκινούν σήμερα στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη, όπου ο επικεφαλής της τράπεζας, Γιόζεφ Ακερμαν, και ο πρόεδρος του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, θα συζητήσουν με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη διαδικασία εφαρμογής του PSI.
Παρόντες θα είναι και εκπρόσωποι των τραπεζών Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, που θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους για τις συνέπειες του haircut στα μεγέθη των πιστωτικών ιδρυμάτων και πιθανότατα να υποβάλουν αντιπροτάσεις.
Χθες το βράδυ, ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργου Ζανιά, όπου «συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου και ειδικότερα στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».
Ο κ. Νταλάρα δήλωσε στο Reuters πριν από τις συναντήσεις ότι τα σχέδια που προτείνει το IIF είναι δύο. Ένα που προβλέπει γενικό κούρεμα ομολόγων κατά 50% για όλους και ένα δεύτερο σχέδιο που εμπεριέχει δύο εναλλακτικά σενάρια, χωρίς όμως να τα περιγράψει. Ερωτώμενος για τη διαδικασία παραδέχτηκε ότι «δεν έχουμε μεγάλα περιθώρια ελιγμών, αλλά θα εξασφαλίσουμε ότι η διαδικασία θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα».
Πάντως, πληροφορίες που επικαλείται η «Ναυτεμπορική» αναφέρουν ότι με βάση και τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης στη Φρανκφούρτη, στις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει η αποστολή των ενημερωτικών επιστολών, προς υπουργεία και γενικά φορείς που εποπτεύουν τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς θεσμικούς επενδυτές, σε διάφορες χώρες, με στόχο να δηλώσουν εντός συγκεκριμένης ημερομηνίας (μέχρι το τέλος του 2011) τις προθέσεις τους για τη συμμετοχή τους εθελοντικά στο PSI http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2092948 .
Γιούνκερ: Καταστροφική ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ
Εν τω μεταξύ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτηρίζει «καταστροφικό» το σενάριο αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ενώ εκτιμά ότι η χώρα βρίσκεται σε «καλό» αλλά όχι «ευθύ» δρόμο όσον αφορά στη δημοσιονομική της σταθεροποίηση.
Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο, αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup σε συνέντευξή του στην εφημερίδα General Anzeiger της Βόννης. Σε μια τέτοια περίπτωση, εξηγεί, η Ελλάδα θα επέστρεφε σε μια δραχμή υποτιμημένη κατά 60%, ενώ τα χρέη της θα εξακολουθούσαν να είναι σε ευρώ.
Υπό την έννοια αυτή, το ερώτημα της εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη είναι «θεωρητικό», σημειώνει ο κ. Γιούνκερ.
Παραδέχεται επίσης ότι η Αθήνα βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά την δημοσιονομική της σταθεροποίηση, ωστόσο σημειώνει πως δεν θα χαρακτήριζε «αυτόν το δρόμο τόσο ευθύ ώστε να μας επέτρεπε να δούμε φως στο τούνελ».
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Eurogroup ασκεί κριτική στη Γερμανία και την ίδια την Ανγκελα Μέρκελ, καλώντας τους Γερμανούς να είναι πιο προσεκτικοί όταν δίνουν συμβουλές. «Η γερμανική συζήτηση ενοχλεί εν μέρει», λέει χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, θεωρεί ιδιαίτερα ανησυχητικό το ύψος του γερμανικού χρέους και υπενθυμίζει ότι με ένα χρέος της τάξης του 80% επί του ΑΕΠ, η Γερμανία έχει σαφώς μεγαλύτερες υποχρεώσεις από την Ισπανία, το χρέος της οποίας ανέρχεται στο 60%. «Αλλά αυτό δεν θέλει να το ξέρει κανείς», τονίζει ο επικεφαλής του Eurogroup. «Φαίνεται εύκολο να λες ότι οι άνθρωποι στο νότο είναι τεμπέληδες και ότι οι Γερμανοί κάνουν όλη τη δουλειά. Δεν είναι όμως έτσι», αναφέρει χαρακτηριστικά.