Αμεση δράση για την πλήρη λειτουργία του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ζήτησε από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, εκφράζοντας την ενόχλησή του για την έλλειψη προόδου όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Η ΕΚΤ δέχεται έντονες πιέσεις να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Ωστόσο, ο νέος πρόεδρός της επέρριψε την ευθύνη στις ίδιες τις κυβερνήσεις, υποστηρίζοντας πως δεν κατάφεραν να θέσουν σε εφαρμογή τις αποφάσεις για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
«Που είναι η εφαρμογή αυτών των αποφάσεων;», διερωτήθηκε ο Ντράγκι μιλώντας σήμερα σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη. «Δεν πρέπει να περιμένουμε και άλλο», πρόσθεσε.
Ακερμαν: Δεν θα δώσει η ΕΚΤ τη λύση στην κρίση
Τα κράτη της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να περιμένουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιλύσει την κρίση χρέους, υπογράμμισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν.
«Η αγορά των ομολόγων δεν συνιστά τον πρωταρχικό ρόλο της ΕΚΤ», επισήμανε σήμερα ο Γερμανός τραπεζίτης στο περιθώριο του ίδιου συνεδρίου.
Αναφορικά με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ο κ. Ακερμαν δήλωσε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα πρέπει να έχει έκτακτο χαρακτήρα, εννοώντας ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί ως πάγια πολιτική.
Επίσης, προέβλεψε ότι θα υπάρξει μια «μακρά περίοδος αβεβαιότητας και αστάθειας» στις αγορές και ότι θα χρειαστούν χρόνια, ώστε το χρηματοοικονομικό σύστημα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Ο Γερμανός τραπεζίτης υποστηρίζει ότι τα κρατικά ομόλογα δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται επενδύσεις μηδενικού ρίσκου και ότι πρέπει να υπάρξει μια «εκ βάθρων αναδιάρθρωση» των χαρτοφυλακίων με στόχο την εξισορρόπηση των επενδυτικών κινδύνων.
Επιπλέον, ο κ. Ακερμαν κάλεσε την Ευρώπη να κινηθεί με ταχύτητα στην κατεύθυνση της εφαρμογής των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και επεσήμανε το γεγονός ότι αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Βραζιλία έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα στηρίξουν την ευρωζώνη.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο