Στο Βερολίνο μεταβαίνει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον για συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, με επίκεντρο την κρίση στην ευρωζώνη. «Αγκάθια» οι προτάσεις για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και για αλλαγές στην ευρωπαϊκή συνθήκη.
Οι πρόσφατες δηλώσεις της Μέρκελ περί αλλαγής της ευρωπαϊκής συνθήκης έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους του συντηρητικού κόμματος του Κάμερον, αγγίζοντας ευαίσθητες χορδές σε σχέση με την παραχώρηση εξουσιών στις Βρυξέλλες και την απώλεια εθνικής κυριαρχίας.
«Τα σχέδια για πιθανή αλλαγή της συνθήκης βρίσκονται σε πολύ ενδιαφέρον σημείο και αναμένουμε να ανταλλάξουμε απόψεις με τους Βρετανούς εταίρους μας», είπε ο Πέτερ Αλτμαγιερ των Χριστιανοδημοκρατών.
Η Βρετανία ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, που φοβάται ότι θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα του Σίτι. Ο Βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων Βινς Κέιμπλ δήλωσε ότι η στάση της Γερμανίας απέναντι στο φόρο είναι «εντελώς αδικαιολόγητη».
Το βράδυ της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας συντάχθηκε με το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών και επέκρινε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που «είναι αποκομμένοι από την πραγματικότητα», καθώς και τους «άχρηστους» ρυθμιστικούς κανόνες, ζητώντας «θεμελιώδεις» μεταρρυθμίσεις.
Δήλωσε ακόμα ότι η κρίση του ευρώ θα προσέφερε την ευκαιρία για την επιστροφή ορισμένων εξουσιών από τις Βρυξέλλες προς το Λονδίνο, τονίζοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται «την ελαστικότητα ενός δικτύου, όχι την ακαμψία ενός μπλοκ».
Οι θέσεις του αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις απόψεις της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία θεωρεί ότι η επίλυση των προβλημάτων της ευρωζώνης απαιτεί «όχι λιγότερη, αλλά περισσότερη Ευρώπη».
«Τι κάνει ακόμα στην ΕΕ η Αγγλία;» διερωτήθηκε σήμερα το γερμανικό τάμπλοϊντ Bild.
Απάντηση Γιούνκερ στις «υπαγορεύσεις» της Βρετανίας
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα στο γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle ότι χώρες με μεγάλο χρέος όπως η Βρετανία δεν μπορούν να υπαγορεύουν στην ευρωζώνη τι να κάνει για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Όπως είπε, το χρέος της Βρετανίας είναι μεγαλύτερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης και το δημοσιονομικό της έλλειμμα διπλάσιο.
«Είμαι υπέρ του διαλόγου, αλλά είμαι κατά του να μου υπαγορεύουν αυτοί που πάνε χειρότερα από εμάς», είπε ο Γιούνκερ
Συνάντηση Κάμερον με Μπαρόζο και Βαν Ρόμπεϊ
Νωρίτερα σήμερα, ο Κάμερον συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν έκανε καμία δήλωση μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών.Σε σύντομη ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι ο Ζοζέ Μπαρόζο και ο Ντέιβιντ Κάμερον «συζήτησαν ευρύ φάσμα θεμάτων, ανάμεσά τους και τις πιο πρόσφατες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
«Συμφώνησαν για τη σημασία να δοθεί προτεραιότητα στις αναγκαίες, αποφασιστικές ενέργειες για την διασφάλιση της σταθερότητας της ευρωζώνης, καθώς και στη λήψη ταχέων μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι δύο άνδρες συζήτησαν και το ενδεχόμενο τροποποίησης της ευρωπαϊκής συνθήκης.