ΕΣΕΕ: Εικονικής πραγματικότητας ο προϋπολογισμός

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011 16:36

Αισιόδοξες θεωρεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) τις προβλέψεις για το έλλειμμα, την ανεργία, το ΑΕΠ, τον πληθωρισμό κ.α. που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2012, τον οποίο χαρακτηρίζει «προϋπολογισμό λιτότητας και φόρων, εικονικής πραγματικότητας και βέβαιης αναθεώρησης».

Υποστηρίζει ακόμη ότι «απαξιώνεται κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία και κάθε αξιοπρέπεια, αφού όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι, συμπεριλαμβανομένων των μέχρι σήμερα συνεπών και ενήμερων, είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούν σε οριστική στάση πληρωμών»

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ:

-Η πρόβλεψη για ύφεση 2,8% το 2012, από 5,5 % εφέτος, «αγνοεί τις επιδράσεις της φορολογικής λαίλαπας».

-Η εκτίμηση για πληθωρισμό 0,6% «φανερώνει μάλλον άγνοια για την πραγματική διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας».

- Η πραγματική ανεργία, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων, αναμένεται το 2012 να υπερβεί το 20%, όταν ο προϋπολογισμός κάνει λόγο για 17,1%.

- Οι αστοχίες του Προϋπολογισμού του 2011 βαραίνουν επιπλέον τον Προϋπολογισμό του 2012, ο οποίος καλείται να καλύψει την απόκλιση κατά 0,7%-0,9%.

-Η αισιοδοξία για αύξηση των εσόδων σε συνθήκες μεγάλης ύφεσης προκαλεί έκπληξη, ενώ η πρόβλεψη για περιστολή των δαπανών είναι αμφίβολο αν θα επαληθευτεί εξαιτίας των εντονότατων κοινωνικών αντιδράσεων, αλλά και του κόστους των κοινωνικών επιδομάτων, των οποίων οι δικαιούχοι αυξάνονται πλέον με ταχύτητα γεωμετρικής προόδου.

-Οι προβλέψεις για έλλειμμα 5,4% του ΑΕΠ το 2012 μετά την εφαρμογή του PSI από 9% φέτος, καθώς και για ύφεση 2,85 από 5,5% φέτος, αλλά κυρίως η για πρώτη φορά αναμονή πρωτογενούς πλεονάσματος 1,1% του ΑΕΠ το 2012, μάλλον θα είναι από τα πρώτα στοιχεία που θα αναθεωρηθούν σύντομα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα