Deutsche Bank: Παίζεται το μέλλον της Ευρώπης

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011 12:44

Κρίσιμη είναι η ενίσχυση του ρόλου της ΕΚΤ, σύμφωνα με τους αναλυτές της γερμανικής τράπεζας, καθώς μέχρι στιγμής φάνηκε ότι είναι αναποτελεσματική η παρέμβασή της στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής αλλά και ότι είναι αδύναμο το EFSF.

Eτος πλήρους ενοποίησης ή πλήρους αποδόμησης της Ευρώπης θα είναι το 2012, σύμφωνα με την Deutsche Bank που θεωρεί σημείο αιχμής την παρούσα συγκυρία κατά την οποία, «παίζεται το μέλλον» ιστορίας 50 ετών, του μεγαλύτερου νομίσματος διεθνώς και της μεγαλύτερης οικονομικής ένωσης.

Οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζες εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα και ο συστημικός κίνδυνος θα παραμένουν σε κρίσιμο σημείο ώσπου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η Ευρώπη αντιμετωπίσει την κρίση μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επισημαίνουν δε, ότι η πολιτική αναταραχή επέτεινε τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, ρευστότητας του συστήματος αλλά και των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η Deutsche Bank κάνει λόγο για την ανάγκη υλοποίησης του «Μεγάλου Σχεδίου» που συμφωνήθηκε στις 27 Οκτωβρίου. Κρίσιμη είναι η ενίσχυση του ρόλου της ΕΚΤ, σύμφωνα με τους αναλυτές της γερμανικής τράπεζας, καθώς μέχρι στιγμής φάνηκε ότι είναι αναποτελεσματική η παρέμβασή της στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής αλλά και ότι είναι αδύναμο το EFSF.

Η ΕΚΤ θα πρέπει να αποκτήσει αρμοδιότητες ανάλογες με της Fed και να αναλάβει το ρόλο που είχε ανατεθεί στο EFSF, εκτιμά η Deutsche Bank, καθώς και να ξεπεράσει τους περιορισμούς που εφαρμόζει τώρα κατά την αγορά ομολόγων. Μέχρι στιγμής, η αγορά ομολόγων είναι μικρής εμβέλειας και θεωρείται προσωρινή, ενώ η ΕΚΤ θα πρέπει να προαναγγείλει την απόκτηση κρατικών τίτλων της τάξης των 200 δισ. ευρώ για το επόμενο δωδεκάμηνο, για να έχει αποτέλεσμα η παρέμβασή της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα