Nέο ανθρωποειδές ρομπότ από τη Honda

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011 12:46
UPD:13:03

Το νέο ανθρωποειδές ρομπότ ASIMO, το οποίο υιοθετεί την τεχνολογία αυτόνομου ελέγχου συμπεριφοράς, παρουσίασε η Honda Motor Co. Ltd.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο νέος ASIMO προήχθη από «αυτόματη μηχανή» σε «αυτόνομη μηχανή» με ικανότητα λήψης αποφάσεων που καθορίζει τη συμπεριφορά του σε συνάρτηση με τον περίγυρο και τις κινήσεις των ανθρώπων.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Honda δημιούργησε μία νέα τεχνολογία νοημοσύνης, που αξιολογεί αναλυτικά τα δεδομένα πολλαπλών αισθητήρων τα οποία αντιστοιχούν σε οπτικά, ηχητικά και απτικά ερεθίσματα, στη συνέχεια εκτιμά τις συνθήκες περιβάλλοντος και υπαγορεύει την αντίστοιχη συμπεριφορά του ρομπότ.

Επιπλέον, ο συντονισμός οπτικών και ηχητικών ερεθισμάτων επιτρέπει στον ASIMO να αναγνωρίζει τις φωνές πολλών ανθρώπων που μιλάνε ταυτόχρονα.

Ακόμη, ο ASIMO μπορεί τώρα να προβλέπει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί κάποιος τα επόμενα δευτερόλεπτα με βάση πληροφορίες από αισθητήρες τοποθετημένους στο χώρο και να βρίσκει γρήγορα μία εναλλακτική διαδρομή για να αποφύγει τη σύγκρουση εάν διαπιστωθεί ότι οι δρόμοι τους διασταυρώνονται.

Παράλληλα, ο συνδυασμός ενδυναμωμένων ποδιών με μεγαλύτερο εύρος κινήσεων και μιας νέας τεχνολογίας ελέγχου για να αλλάζει τις θέσεις βηματισμού στη μέση μιας κίνησης επιτρέπει στον ASIMO να περπατά, να τρέχει μπροστά και πίσω, να πηδά στο ένα πόδι ή και στα δύο πόδια συνεχώς.

Τέλος, διαθέτει ένα λειτουργικό συμπαγές 'χέρι' πολλαπλών δακτύλων με απτικό αισθητήρα και αισθητήρα δύναμης ενσωματωμένους στην παλάμη και σε κάθε δάχτυλο αντίστοιχα, ώστε να ελέγχει τα δάχτυλα ανεξάρτητα. Σε συνδυασμό με την τεχνολογία αναγνώρισης αντικειμένου που βασίζεται σε οπτικά και απτικά ερεθίσματα, αυτό το 'χέρι' επιτρέπει στον νέο ASIMO να εκτελεί εργασίες με επιδεξιότητα, όπως να σηκώνει ένα γυάλινο μπουκάλι και να βγάζει το καπάκι, ή να κρατά χωρίς να συμπιέζει ένα χάρτινο ποτήρι π.χ. για να 'σερβίρει' ένα ποτό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα