Κομισιόν: Όρος για την 6η δόση οι έγγραφες δεσμεύσεις

ΝΔ: Καμία υπογραφή από τον Αντ. Σαμαρά
Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011 14:28
UPD:16:34
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η παροχή έγγραφων δεσμεύσεων είναι όρος για την καταβολή της 6ης δόσης προς την Ελλάδα, τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι ελληνικές αρχές θα παράσχουν τις απαιτούμενες δεσμεύσεις το συντομότερο δυνατόν.

Ανάλογη ήταν και η δήλωση του Αμαντέου Αλταφάζ, εκπροσώπου του Επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος επανέλαβε πως η ευρωζώνη εξακολουθεί να αναμένει έγγραφες και ξεκάθαρες δεσμεύσεις από τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας σχετικά με την τήρηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Στόχος των έγγραφων δεσμεύσεων, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, είναι η διαβεβαίωση των χωρών μελών της ευρωζώνης ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της, ανεξάρτητα από το τί θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες, σε σχέση με τις προσεχείς εκλογές.

Την ίδια ώρα πάντως στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης επαναλάμβανε τη θέση του έχει διατυπώσει και ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, ότι δεν θα βάλει καμία υπογραφή, κάνοντας λόγο για θέμα εθνικής αξιοπρέπειας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2095338 .

Ο κ. Αλταφάζ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η Ελλάδα εξαρτάται από τη διεθνή οικονομική βοήθεια που λαμβάνει, και χρειάζεται την καταβολή της έκτης δόσης εντός του Δεκεμβρίου, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της.

Το θέμα της εκταμίευσης της έκτης δόσης και η προώθηση της συμμετοχής των ιδιωτών στο σχήμα βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους (PSI), συζητήθηκε και στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Φρανσουά Μπαρουέν.

Τέλος, ο ίδιος ο Όλι Ρεν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του τις Βρυξέλλες, εκτίμησε ότι προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα δεν είναι το αποτέλεσμα μιας υπερβολικής δημοσιονομικής προσαρμογής και επεσήμανε ότι πέραν του υψηλού χρέους, κομβικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η αδυναμία της να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη σταθερή επιστροφή, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα