Επιλεκτικές τοποθετήσεις

Επιτέλους ανάκαμψη σε Ν.Υ. και Ευρώπη
Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2002 00:01
UPD:06:30

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ανάκαμψη παρουσίασε η Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση μετά τις μεγάλες απώλειες της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές προέβησαν σε επιλεκτικές αγορές κατά την πρώτη ημέρα του νέου τριμήνου που ξεκίνησε χθες. Σειρά ενθαρρυντικών σχολίων από εταιρείες, όπως ο κολοσσός ενυπόθηκων δανείων Fannie Mae, η φαρμακοβιομηχανία Forest Laboratories και η Pepsi Bottling Group, στήριξαν την αγορά.

«Οι επενδυτές τοποθετούν χρήματα σε μετοχές που θεωρούνται πολύ φθηνές με βάση τα ιστορικά επίπεδα, όμως υπάρχουν ακόμη και μερικές που είναι υπερεκτιμημένες. Πρόκειται για ένα παιχνίδι επιλογής αυτή τη στιγμή, που χρειάζεται μεγάλη προσοχή», επισημαίνουν αναλυτές. Επιπλέον, η είδηση για συμφωνία ανάμεσα στο Ιράκ και τα Ηνωμένα Εθνη περιόρισε τους φόβους των επενδυτών για επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 346,86 μονάδες, ποσοστό 4,57%, φθάνοντας στις 7.938,79 μονάδες. Με άνοδο 41,66 μονάδων, ποσοστό 3,55%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.213,72 μονάδες.

Επιτέλους ανάκαμψη και για τα πολύπαθα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το επενδυτικό κλίμα να βελτιώνεται έπειτα από τα θετικά σχόλια αναλυτών για τις προοπτικές των βρετανικών τραπεζών και την άνοδο των μετοχών πετρελαίου.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, ωστόσο, παρέμειναν κοντά στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι ετών καθώς υπήρξαν και αγορές που δεν πήραν ανάσες, όπως της Μαδρίτης (λόγω της αβεβαιότητας για τις επικείμενες εκλογές στη Βραζιλία) και της Φραγκφούρτης που έκλεισαν με απώλειες 1,2% η πρώτη και χωρίς μεταβολή η δεύτερη.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 1,4% και 2,2%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να καλύπτει μέρος των απωλειών της Δευτέρας (-4,8%).

Τα οικονομικά στατιστικά που ανακοινώθηκαν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού επιβεβαίωσαν την άσχημη κατάσταση των οικονομιών και ενίσχυσαν τα σενάρια που θέλουν τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης να αποφασίζουν νέα μείωση επιτοκίων.

Οι βρετανικές τράπεζες ηγήθηκαν της ανάκαμψης έπειτα από τη θετική εισήγηση της επενδυτικής τράπεζας WestLB. Επικεφαλής τέθηκαν οι Barclays Bank (+7%), HBOS (+5,6%), Abbey National (+6,8%).

Από τους υπόλοιπους κλάδους μετοχών ξεχώρισαν οι France Telecom, Deutsche Telekom, Skandia, Bayer, Delhaize, Vivendi Universal, που όλες έκλεισαν με σημαντικά κέρδη.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα