Κίνα: Δραστική συρρίκνωση του μεταποιητικού κλάδου

Εντείνονται οι ανησυχίες για «ανώμαλη προσγείωση»
Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011 11:12
UPD:11:14

Κλυδωνισμούς έχουν προκαλέσει στις παγκόσμιες αγορές τα νέα στοιχεία για τον Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) στην Κίνα, σύμφωνα με τα οποία τον Νοέμβριο η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στη χώρα συρρικνώθηκε με τον μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων 32 μηνών.

Τα νέα στοιχεία επέφεραν σοβαρό πλήγμα στο επενδυτικό κλίμα παγκοσμίως, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για «ανώμαλη προσγείωση» της κινεζικής οικονομίας, η οποία αποδεικνύεται ότι δεν είναι αλώβητη στη κρίση χρέους στην Ευρώπη και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI υποχώρησε τον τρέχοντα μήνα στις 48 μονάδες, από 49,9 που ήταν τον Οκτώβριο. Η τελευταία φορά που είχε υποχωρήσει σε αυτά τα επίπεδα η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα ήταν τον Μάρτιο 2009.

«Η βιομηχανική παραγωγή [στην Κίνα] είναι πιθανό να επιβραδυνθεί περαιτέρω κατά 11-12 ποσοστιαίες μονάδες τους προσεχείς μήνες, καθώς η εγχώρια παραγωγή υποχωρεί και η εξωτερική ζήτηση εξασθενεί», σχολιάζει ο οικονομολόγος της HSBC, Κιου Χονγκμπίν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα