Συμφωνία TPAO - Shell για έρευνες ανοικτά της Αττάλειας

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011 12:16
UPD:14:42

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ υποστήριξε ότι οι ισραηλινές και κυπριακές έρευνες στη Μεσόγειο είναι παράνομες, πως θα έπρεπε πρώτα να έχει επιτευχθεί συμφωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και πως οι φυσικοί πόροι θα έπρεπε να μοιραστούν εξίσου.

Συμφωνία για έρευνες στη Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική Τουρκία υπέγραψαν σήμερα η τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία TPAO και η εταιρεία Shell.

Η συμφωνία προβλέπει κυρίως τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών ως το 2014 και μετά, αν είναι απαραίτητο, γεωτρήσεις ως το 2019 στα ανοικτά του τουρκικού θερέτρου της Αττάλειας (νότια Τουρκία), εξήγησε ο Μεχμέτ Ουϊσάλ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TPAO.

Στη νοτιοανατολική Τουρκία, οι έρευνες θα γίνουν στο Ντιγιάρμπακιρ, πρόσθεσε.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος παρευρέθη στην τελετή της υπογραφής, υποστήριξε ότι οι ισραηλινές και κυπριακές έρευνες στη Μεσόγειο είναι παράνομες, πως θα έπρεπε πρώτα να έχει επιτευχθεί συμφωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και πως οι φυσικοί πόροι θα έπρεπε να μοιραστούν εξίσου.

«Είπαμε από την αρχή στην κυπριακή διοίκηση και σ΄ αυτή του Ισραήλ (...) ότι οι έρευνές τους παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», επέμεινε ο Γιλντίζ και ζήτησε το ψευδοκράτος να συμμετέχει στα ενεργειακά προγράμματα της Κύπρου.

Οι ελληνοκυπριακές αρχές δεν μπορούν να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους ολόκληρου του νησιού, δήλωσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα