Σε επίπεδα - ρεκόρ τα CDS των ευρωπαϊκών ομολόγων

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011 16:49
UPD:22:01

Σε επίπεδα - ρεκόρ σκαρφάλωσε το κόστος ασφάλισης ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων έναντι αθέτησης πληρωμών, εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη πλήττει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η απόδοση των 10ετών γαλλικών ομολόγων ενισχυόταν νωρίτερα κατά 11 μονάδες βάσης στο 3,64%, ενώ ο Markit iTraxx SovX Western Europe, ο δείκτης των CDS σε 15 χώρες, αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο ιστορικό ρεκόρ των 373 μονάδων βάσης.

Το κλίμα επηρέασαν αρνητικά τα αδύναμα στοιχεία για τη μεταποίηση και τις βιομηχανικές παραγγελίες στην ευρωζώνη καθώς και τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα.

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αναρριχήθηκε και η διαφορά απόδοσης μεταξύ των βελγικών 10ετών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών, ενώ η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου ενισχυόταν νωρίτερα κατά 5 μονάδες βάσης στο 6,65%.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα CDS των γαλλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 7 μονάδες βάσης στις 247 μονάδες βάσης, των βελγικών ομολόγων κατά 11 μονάδες βάσης στις 362 μονάδες βάσης και των ισπανικών ομολόγων κατά 4 μονάδες βάσης στις 489 μονάδες βάσης - όλα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Προειδοποίηση Fitch για Γαλλία

Εν τω μεταξύ, προειδοποίηση ότι η κορυφαία αξιολόγηση της Γαλλίας ΑΑΑ θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο αν η κρίση χρέους της Ευρωζώνης επιδεινωθεί περαιτέρω και οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη επιβράδυνση της γαλλικής οικονομίας απηύθυνε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

Επισήμανε ακόμη πως ίσως χρειάζεται περισσότερα οικονομικά μέτρα σταθεροποίησης προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ έως το 2013. Πάντως, για την ώρα, χαρακτήρισε «δικαιολογημένη» τη βαθμίδα ΑΑΑ για το αξιόχρεο της Γαλλίας.

... και S&P για Ευρωζώνη

Επιπλέον, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's προειδοποίησε ότι οι βαθμίδες αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των ευρωπαϊκών χωρών μπορεί να δεχτούν πιέσεις εφόσον μεγάλα τμήματα της ευρωζώνης περιέλθουν σε ύφεση.

Ο Ντέιβιντ Μπιρς, ο επικεφαλής των αξιολογήσεων του S&P, δήλωσε επίσης ότι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης να βρουν κάποιο τρόπο για την επίλυση της κλιμακούμενης κρίσης χρέους.

«Καθώς διακυβεύονται τόσα πολλά, θα περίμενε κανείς ότι μπορεί να γίνει κάποιος συμβιβασμός μεταξύ των νομισματικών αρχών της ευρωζώνης και των υπεύθυνων για τη χάραξη της εθνικής πολιτικής που θα εξισορροπεί τις ουσιαστικές δράσεις της κυβερνητικής πολιτικής με πιο επιθετικά βήματα από την ΕΚΤ ώστε να αντιμετωπιστεί μια νέα οικονομική ύφεση» σημείωσε σε ομιλία που εκφώνησε στο Δουβλίνο.

Η ΕΚΤ δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους που έχει φτάσει στον πυρήνα της ευρωζώνης. Η Γερμανία ωστόσο αντιδρά στην ιδέα να αναλάβει η ΕΚΤ ρόλο δανειστή των χρεωμένων χωρών. Ο Μπιρς πάντως είπε ότι οι απόψεις του Βερολίνου για τον τρόπο χειρισμού της κρίσης μπορεί να αλλάξουν μετά την αύξηση των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται και η ίδια η Γερμανία.

Όπως είπε, ίσως αποδειχτεί δύσκολο να αποφευχθεί η ύφεση του χρόνου για μεγάλο μέρος της ευρωζώνης, εάν τα επιτόκια δανεισμού παραμένουν υψηλά και οι ισολογισμοί των τραπεζών συνεχίσουν να μειώνονται.

«Δύσκολα θα βγει "αρτιμελής" η ευρωζώνη από την κρίση

Την ίδια ώρα, κορυφαίοι οικονομολόγοι και πρώην αξιωματούχοι εκτιμούν, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, πως η ευρωζώνη δεν πρόκειται μάλλον να επιζήσει της κρίσης χρέους υπό την παρούσα της μορφή.

Συγκεκριμένα, 14 σε σύνολο 20 επιφανών ακαδημαϊκών, πρώην κυβερνητικών στελεχών και ανεξάρτητων αναλυτών που ερωτήθηκαν το περασμένο δεκαήμερο συμφωνούν ότι η σύνθεση της ευρωζώνης θα αλλάξει.

Δέκα οικονομολόγοι βλέπουν ως πιθανή λύση τη δημιουργία ενός νέου "πυρήνα" της ευρωζώνης με λιγότερα μέλη. Επτά από αυτούς λένε πως η Ελλάδα θα πρέπει να αποκλειστεί από αυτόν.

Έξι ερωτηθέντες προβλέπουν ότι η ευρωζώνη θα παραμείνει ως έχει, παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν καταλήξει ακόμα στις κατάλληλες αποφάσεις για να δώσουν λύση στην κρίση.

«Η ευρωζώνη μπορεί και πρέπει να επιζήσει, αλλά δεν θα το καταφέρει αν συνεχίσει στην ίδια τροχιά» δήλωσε ο Jeffrey Sachs, διευθυντής του Earth Institute στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

Στους οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα συμπεριλαμβάνεται ο καθηγητής του Harvard και επίτιμος Πρόεδρος του Γραφείου Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ Martin Feldstein, ο κορυφαίος καθηγητής νομισματικής πολιτικής Takatoshi Ito, τo πρώην στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας David Blanchflower και ο επικεφαλής επενδύσεων της PIMCO, Mohamed El-Erian.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα