Την τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας σχετικά με την ελάχιστη απαιτούμενη επιφάνεια για τις εγκαταστάσεις παρασκευής προϊόντων αρτοποιίας με τη μέθοδο της περάτωσης έψησης, της λεγόμενης μεθόδου «bake - off», ζητεί από την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η μέθοδος «bake - off» συνίσταται στην ταχεία απόψυξη και εν συνεχεία αναθέρμανση ή έψηση, εντός των σημείων πωλήσεως, προϊόντων που είναι πλήρως ή μερικώς προψημένα και κατεψυγμένα.
Σήμερα η ελληνική νομοθεσία απαιτεί ελάχιστη επιφάνεια 24,99 m 2 για τις εγκαταστάσεις παρασκευής των εν λόγω προϊόντων. Η Κομισιόν θεωρεί ότι η απαίτηση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη της τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των προϊόντων αυτών ούτε την εγγενή ελκυστικότητά τους, που επιτρέπει την ολοκλήρωση της παρασκευής με σύντομη τελική έψηση και σε πολύ μικρές εγκαταστάσεις.
Η Επιτροπή κρίνει ότι οι εν λόγω περιορισμοί συνιστούν παράβαση του άρθρου 34 της ΣΛΕΕ και δεν δικαιολογούνται για λόγους υγιεινής και ασφάλειας (άρθρο 36).
Για το λόγο αυτό, εξέδωσε σήμερα αιτιολογημένη γνώμη βάσει της διαδικασίας επί παραβάσει της ΕΕ. Εάν η Ελλάδα δεν ενημερώσει την Επιτροπή εντός δύο μηνών σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν για να εξασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ.