Ενισχύεται το δολάριο

Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2002 12:25
UPD:12:31

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ημερών αναρριχήθηκε κατά τις σημερινές συναλλαγές το δολάριο έναντι του ιαπωνικού νομίσματος μετά τη σημαντική χθεσινή άνοδο στη Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/02/248896.htm και ορισμένα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα αμερικανικών εταιρειών.

Θετικό αντίκτυπο είχε και η συγκατάθεση του Ιράκ για την επανάληψη των επιθεωρήσεων του οπλοστασίου του από τον ΟΗΕ http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/02/248915.htm που δημιούργησε αμυδρές ελπίδες περί διευθέτησης της κρίσης. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον εξέφρασε σήμερα την αντίθεσή της στην επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ, μέχρι το Συμβούλιο Ασφαλείας να θέσει νέους σκληρούς όρους στη Βαγδάτη http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/02/248950.htm .

Παράλληλα, τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ, κάμψη του πανεθνικού δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας στο 49,5 της κλίμακας το Σεπτέμβριο, από 50,5 τον προηγούμενο μήνα, δεν είχαν τον αναμενόμενο αντίκτυπο στην ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος, παρά το γεγονός πως ο δείκτης βρέθηκε κάτω από την ένδειξη 50, που σημαίνει συρρίκνωση του τομέα. Εμπειρογνώμονες της αγοράς τόνισαν πως η ανακοίνωση των ίδιων στοιχείων για το Σικάγο τη Δευτέρα είχαν προετοιμάσει την αγορά για τα χειρότερα.

Από την άλλη μεριά, Το ιαπωνικό νόμισμα κινείται νευρικά καθοδηγούμενο από την εναλλαγή του κλίματος αισιοδοξίας και αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας και κυρίως για τις προθέσεις και τα αποτέλεσμα της νέας κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα των μεταρρυθμίσεων. Κυρίαρχο θέμα είναι η μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος που κλονίζεται υπό το βάρος των τεράστιων επισφαλών δανείων.

Στις 12:10 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το δολάριο αγόραζε 123,06 γιεν από 122,65 γιεν αργά χθες το βράδυ. Την ίδια ώρα η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου είχε διαμορφωθεί στα 98,32 σεντς από 98,55 σεντς αργά χθες το βράδυ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους σταθμισμένους δείκτες ισοτιμίας, που καταρτίζει το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα σημείωσε το Σεπτέμβριο υποτίμηση τόσο ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων, όσο και έναντι των ευρωπαϊκών (εκτός ζώνης ευρώ) νομισμάτων http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/02/249019.htm .



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα