Γιούνκερ: «Όχι» σε τεχνητή διαίρεση της Ε.Ε.

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011 16:48
UPD:29/11/2011 01:28

«Δεν είναι καλό να διαιρεθεί τεχνητά η ΕΕ σε δύο ομάδες. Είναι σημαντικό να μην μεγαλώσουν οι διαφορές ανάμεσα στα 27 (μέλη της ΕΕ) και τα 17» μέλη της ευρωζώνης, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ.

Κατηγορηματικά αντίθετος στις επιλογές που αποσκοπούν «στο να διαιρεθεί τεχνητά η ΕΕ» εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αντιδρώντας στα σενάρια περί ύπαρξης σχεδίων προς αυτή την κατεύθυνση από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

«Δεν είναι καλό να διαιρεθεί τεχνητά η ΕΕ σε δύο ομάδες. Είναι σημαντικό να μη μεγαλώσουν οι διαφορές ανάμεσα στα 27 (μέλη της ΕΕ) και τα 17» μέλη της ευρωζώνης, ανέφερε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ.

«Σε καιρό κρίσης, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ενότητα των 27 και να μην δεχθούμε διαιρέσεις, οι οποίες δεν είναι απαραίτητες», δήλωσε από την πλευρά της η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, η χώρα της οποίας θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου του 2012.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν συνολικά σε όποια αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης. «Οι αλλαγές της συνθήκης θα πρέπει να γίνουν για το σύνολο της ΕΕ, όχι μόνον για την ευρωζώνη. Οι τροποποιήσεις της συνθήκης δεν θα πρέπει να επηρεάζουν μόνον τα μέλη της ευρωζώνης, αλλά και όλες τις άλλες χώρες εξίσου», εξήγησε.

Αντιτάχθηκε επίσης στην ιδέα μιας έκδοσης κοινών ομολόγων για τις χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ. «Δεν πιστεύω ότι θα κάναμε καλά αν αναζητούσαμε εργαλεία σε επίπεδο ευρωζώνης. Ή θα έχουμε ρυθμίσεις σε συνολικό επίπεδο 27 (χωρών μελών), το οποίο είναι πάντα η καλύτερη λύση, ή θα βρούμε ειδικές ρυθμίσεις ανάμεσα στα κράτη, αλλά πάντα σε επίπεδο 27 χωρών», είπε.

Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου αυτό το Σαββατοκύριακο έκαναν λόγο για την ύπαρξη σχεδίου για ένα ενισχυμένο σύμφωνο σταθερότητας για μερικές μόνο χώρες της ΕΕ, όπως και για το ενδεχόμενο έκδοσης κοινών ομολόγων από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που η πιστοληπτική τους ικανότητα βαθμολογείται με ΑΑΑ.

Γερμανία: Δεν υπάρχει σχέδιο για «ομόλογα ελίτ»

Τις πληροφορίες για σχέδιο έκδοσης ομολόγων από χώρες της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση «AAA» διέψευσε πάντως το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.

«Δεν υπάρχει σχέδιο έκδοσης "ομολόγων ελίτ ή AAA"», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, που επαναλαμβάνει την επίσημη θέση της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία, οποιαδήποτε λύση στην κρίση χρέους προϋποθέτει την τροποποίηση των συνθηκών με στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

ΕΕ: Στόχος των ευρωομολόγων η προστασία της ευρωζώνης

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έκδοση κοινών ομολόγων της ευρωζώνης έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν την ενότητα της ευρωζώνης και όχι να οδηγήσουν στη διάσπασή της, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Κομισιόν για την κρίση στην Ευρωζώνη

Η Κομισιόν για την κρίση στην Ευρωζώνη

«Οποιαδήποτε πρόταση, πιστεύουμε, θα πρέπει να βασίζεται στην ιδέα της διασφάλισης της ενότητας στην ευρωζώνη. Η πρότασή μας είναι να βοηθήσουμε την ευρωζώνη να μείνει ενωμένη, όχι να τη βοηθήσουμε να διασπαστεί», ανέφερε ο Αμαντέου Αλταφάζ και τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια και ότι δεν διεξάγονται συνομιλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τη χρηματοδότηση της χώρας.

Αυστρία: Πρώτα κοινά μέτρα για τα δημοσινομικά, μετά ευρωομόλογο

Παρέμβαση αναφορικά με την έκδοση ευρωομολόγου έκανε και εκπρόσωπος της αυστριακής καγκελαρίας. Όπως ανέφερε, οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να υιοθετήσουν κοινά μέτρα για να βελτιώσουν τα δημόσια οικονομικά προτού σκεφτούν την ιδέα έκδοσης κοινών ομολόγων.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου πραγματοποιήθηκαν αφότου ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν ανέφερε στις Βρυξέλλες ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) είναι μία μορφή ευρωομολόγων. «Αυτό είναι ήδη ένας προπομπός, ένα είδος ευρωομολόγων. Δεν έχει σημασία πως θα το πούμε στο τέλος» δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Φάινμαν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Αυστρίας. «Το αποφασιστικό θέμα είναι ο συγχρονισμός. Σε αυτό το στάδιο, χωρίς αυτά τα κοινά μέτρα, δε χρειάζεται να εκδώσουμε ευρωομόλογα» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι το ίδιο ισχύει για έναν πιθανώς πιο διευρυμένο ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Βερολίνο: Δεν διαθέτουμε απεριόριστα χρηματοπιστωτικά μέσα

Εν τω μεταξύ, προειδοποίηση ότι τα χρηματοπιστωτικά του μέσα «δεν είναι απεριόριστα» απηύθυνε το Βερολίνο, τη στιγμή που εντείνονται οι πιέσεις προς τη γερμανική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για τη διάσωση της ευρωζώνης.

«Κι εμείς έχουμε να μειώσουμε το χρέος μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι το Βερολίνο «δεν έχει απεριόριστη χρηματοπιστωτική δύναμη κρούσης».

Η Ευρώπη «δεν μπορεί να διεκδικεί μια χρηματοπιστωτική δύναμη κρούσης που δεν έχει», καθώς οι αγορές θα έσπευδαν να την τιμωρήσουν γι' αυτό, πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ σε συνέντευξη Τύπου. «Είμαστε ισχυροί, αλλά δεν είμαστε μια απεριόριστη δύναμη», σημείωσε αναφερόμενος στην Ευρώπη και τη Γερμανία.

Η Γερμανία δέχεται πιέσεις από τους ευρωπαίους εταίρους της να αλλάξει τη στάση της τόσο όσον αφορά σε μια μαζική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) όσο και στο θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα