Εντονο το αγοραστικό ενδιαφέρον στις ευρωπαϊκές αγορές

Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2001 19:55
UPD:19:59

Μεγάλη άνοδο σημείωσαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη εν μέσω έντονων προσδοκιών ότι η Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας θα προβούν σε νέες μειώσεις των βασικών τους επιτοκίων. Τα κέρδη αυξήθηκαν μετά το θετικό ξεκίνημα της συνεδρίασης στη Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/11/05/175069.htm .

Σύμφωνα με τη Merrill Lynch, οι παραπάνω κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής εντός της εβδομάδας. Το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση, σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ΕΚΤ, ανοίγει η νέα μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο δείκτης πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση στο 2,4% από 2,5% το Σεπτέμβριο.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.209,1 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,55%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.485,34 μονάδες με σημαντική άνοδο 2,65% και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.223,7 μονάδες αυξημένος κατά 1,61%. Περίπου μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 3,26% και βρίσκεται στις 4.732,72 μονάδες.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν μετοχές εταιρειών από τους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας, των τηλεπικοιωνιών και των αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίοι ευνοούνται περισσότερο από τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, οι παραπάνω κλάδοι είναι και οι πρώτοι που θα ανακάμψουν, όταν η παγκόσμια οικονομία εξέλθει από την επιβράδυνση.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των εταιρειών: Alcatel, Ericsson, Nokia και Royal Philips Electronics. Ανοδικά κινούνται, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών SAP και Ιnfineon Technologies στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Εντυπωσιακή άνοδο, της τάξεως του 12,6%, σημείωσε η μετοχή της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας Ryanair μετά την είδηση ότι τα κέρδη της στο δεύτερο οικονομικό της τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 43% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Η ενίσχυση της κερδοφορίας της οφείλεται κατά κύριο λόγο στη διεύρυνση των προσφερομένων υπηρεσιών και τη μείωση της τιμής των εισιτηρίων, στην οποία προχώρησε ο αερομεταφορέας για να αντιμετωπίσει τη μείωση της ζήτησης μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας προέβη στην εκτίμηση ότι οι στόχοι που έχει θέσει για το δεύτερο εξάμηνο θα επιτευχθούν.

Εντυπωσιακή ανάκαμψη παρουσίασε η μετοχή της British Airways, η οποία έκλεισε με άνοδο 5,8% αν και ενδοσυνεδριακά έφθασε να υποχωρεί έως και 9%. Η Merrill Lynch υποβάθμισε σήμερα την εκτίμησή της σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του βρετανικού αερομεταφορέα για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψε και η μετοχή της Εuropean Aeronautic Defense and Space Co. (EADS) στον απόηχο της είδησης ότι η Emirates ανακοίνωσε την παραγγελία νέων μεγάλων αεροσκαφών στην Airbus http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/11/05/174942.htm . Η ΕΑDS κατέχει το 80% της Airbus.

Σημαντική άνοδο σημειώνουν, τέλος, οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών BMW, DaimlerChrysler και Volkswagen.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα