Η εγχώρια αγορά πληροφορικής θα ξεπεράσει το 1,3 τρισ. το 2003

Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2001 20:07

Το 2000 μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μία εξαιρετική χρονιά για την ελληνική αγορά πληροφορικής, καθώς αύξησε το μέγεθος της -την αξία της- κατά 36% σε σχέση με το 1999, φτάνοντας τα 560 δισ. δρχ. , ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις της εξειδικευμένης ελληνικής εταιρείας συμβούλων Strategic International, το 2003 η εγχώρια αγορά θα ξεπεράσει το 1,3 τρισ. δρχ.

Κατά τα επόμενα χρόνια η συνεχιζόμενη ζήτηση προσωπικών υπολογιστών, η αμείωτη άνοδος των χρηστών Ιντερνετ, το Γ' ΚΠΣ, οι Ολυμπιακοί του 2004 και το κυβερνητικό σχέδιο για την Κοινωνία της Πληροφορίας θα ωθήσουν την ελληνική αγορά πληροφορικής σχεδόν στο ένα τρισ. δρχ. σε αξία το 2001 και στο 1,3 τρισ. δρχ. το 2003.

Η αυξητική τάση θα συνεχίζεται τουλάχιστον για μία ακόμα εξαετία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της μελέτης της Strategic International/K.Kataras SA.

Στα προσωπικά συστήματα (PS) σημειώθηκε καθολική άνοδος της αγοράς, με αύξηση 43,2% στα PCs, αλλά και μεγάλη αύξηση των πωλήσεων Workstations, ύστερα από την πτώση του 1999. Μετά από ένα άσχημο 1999 -πτώση 16,02% σε αξία- η αγορά των Multi-User συστημάτων ανέκαμψε με αύξηση άνω του 40%, στηριζόμενη στα εταιρικά δίκτυα και την αυξανόμενη διείσδυση του Ιντερνετ.

Τα περιφερειακά παρουσίασαν σημαντική αύξηση πωλήσεων, φθάνοντας τα 68 δισ. δρχ. σε αξία. Οι υπηρεσίες πληροφορικής, ύστερα από μία διετία πολύ υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, παρουσίασαν μία φυσιολογική κάμψη σημειώνοντας αύξηση μόλις 25%, φανερά επηρεασμένες από την δυσμενή παγκόσμια συγκυρία.

Σημαντικά αυξημένες ήταν οι πωλήσεις λογισμικού το 2000, με αξία μεγαλύτερη από 110 δισ. δρχ. και τα διεθνή Software Houses να ισχυροποιούν τη θέση τους στην ελληνική αγορά.

Παρά την πτώση του ΧΑΑ, που αφορούσε τις περισσότερες από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής στην Ελλάδα και επηρέασε μόνο τα καθαρά τους κέρδη, σχεδόν όλες τους είχαν μεγάλη αύξηση σε έσοδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα