Νέα άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2002 19:08
UPD:19:13

ΑΞΙΟΛΟΓΑ κέρδη κατέγραψαν και σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων παραμένοντας σε θετικό έδαφος καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας παρά το πτωτικό άνοιγμα των αμερικανικών χρηματιστηρίων http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/02/249088.htm .

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.905,2 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 2,84%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.940,84 μονάδες ενισχυμένος κατά 3,97% και ο δείκτης DJ Stoxx 50 στις 2.457,86 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 3,80%.

Σε θετικό έδαφος έχει περάσει και ο δείκτης Xetra DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο οποίος νωρίτερα κινείτο πτωτικά υπό το βάρος πιέσεων σε μετοχές εταιρειών από τον τομέα των χημικών. Ο εν λόγω δείκτης, περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ενισχύεται κατά 1,72% και έχει φθάσει στις 3.905,2 μονάδες.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε ο κλάδος των ασφαλειών με τις μετοχές της γαλλικής Axa και της ολλανδικής ING να κλείνουν με κέρδη 10,5% και 6,4% αντιστοίχως.

Σημαντική άνοδο, άνω του 9%, σημείωσε και η μετοχή της γαλλικής ποτοποιίας Pernod Ricard, τα κέρδη της οποίας στο πρώτο εξάμηνο του 2002, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ξεπέρασαν τις προβλέψεις της αγοράς. Παράλληλα, η γαλλική εταιρεία επαναβεβαίωσε τις αρχικές της εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά στην κερδοφορία της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι τεχνολογικές μετοχές μετά την εκτίμηση στην οποία προέβη η υπ' αριθμόν δύο, παγκοσμίως, εταιρεία προσωπικών υπολογιστών Dell Computer ότι οι πωλήσεις της θα υπερβούν στο τρίτο τρίμηνο τις προηγούμενες προβλέψεις της, ανερχόμενες σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι μετοχές της γαλλο-ιταλικής STMicroelectronics και της ολλανδικής ASML, εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στο σχεδιασμό και την κατασκευή ημιαγωγών, ενισχύθηκαν κατά 3,76% και 8,68% αντιστοίχως.

Στον αντίποδα, κατακόρυφη πτώση (63%) σημείωσε η μετοχική τιμή της ομοειδούς βρετανικής εταιρείας ARΜ Holding μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε στους επενδυτές για την πορεία των κερδών της στο τρίτο τρίμηνο.

Σημαντική άνοδο, πάνω από 10%, σημείωσε και σήμερα η μετοχή της France Telecom ανεβάζοντας τα συνολικά της κέρδη στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις στο 20%. Η άνοδος αυτή οφείλεται κυρίως στην αισιοδοξία που έχει προκαλέσει ο διορισμός του Τιερί Μπρετόν ως προέδρου της γαλλικής εταιρείας http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/02/248901.htm .

Ο νέος επικεφαλής της France Telecom αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην προσπάθεια μείωσης του τεράστιου χρέους της εταιρείας, όμως η κατάρρευση της μετοχικής τιμής ίσως περιορίσει τις επιλογές της διοίκησης ως προς τις πιθανές λύσεις, περιλαμβανομένης της συγκέντρωσης κεφαλαίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/02/248836.htm .

Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές εταιρειών από τον κλάδο των χημικών μετά τη σημερινή προειδοποίηση της αμερικανικής Dow Chemical. Η κορυφαία εταιρεία χημικών στις ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι στο τρίτο οικονομικό της τρίμηνο τα κέρδη της θα κυμανθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Η μετοχή της γερμανικής ομοειδούς εταιρείας BASF υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 3,48%.

Πτώση (1,3%) σημείωσε και η μετοχή της EMI αδυνατώντας να διατηρήσει τα αρχικά της κέρδη που προκάλεσε η είδηση ότι ο βρετανικός δισκογραφικός όμιλος υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 125,4 εκατομμυρίων δολαρίων με τον τραγουδιστή Ρόμπι Ουίλιαμς.

Τέλος, αποθαρρυντικά ήταν για μία ακόμη φορά τα νέα από το χώρο της οικονομίας, καθώς ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη παρέμεινε το Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/02/249050.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα