Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2002 19:08

Νέα άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΑΞΙΟΛΟΓΑ κέρδη κατέγραψαν και σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων παραμένοντας σε θετικό έδαφος καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας παρά το πτωτικό άνοιγμα των αμερικανικών χρηματιστηρίων http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/02/249088.htm .

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.905,2 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 2,84%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.940,84 μονάδες ενισχυμένος κατά 3,97% και ο δείκτης DJ Stoxx 50 στις 2.457,86 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 3,80%.

Σε θετικό έδαφος έχει περάσει και ο δείκτης Xetra DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο οποίος νωρίτερα κινείτο πτωτικά υπό το βάρος πιέσεων σε μετοχές εταιρειών από τον τομέα των χημικών. Ο εν λόγω δείκτης, περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ενισχύεται κατά 1,72% και έχει φθάσει στις 3.905,2 μονάδες.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε ο κλάδος των ασφαλειών με τις μετοχές της γαλλικής Axa και της ολλανδικής ING να κλείνουν με κέρδη 10,5% και 6,4% αντιστοίχως.

Σημαντική άνοδο, άνω του 9%, σημείωσε και η μετοχή της γαλλικής ποτοποιίας Pernod Ricard, τα κέρδη της οποίας στο πρώτο εξάμηνο του 2002, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ξεπέρασαν τις προβλέψεις της αγοράς. Παράλληλα, η γαλλική εταιρεία επαναβεβαίωσε τις αρχικές της εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά στην κερδοφορία της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι τεχνολογικές μετοχές μετά την εκτίμηση στην οποία προέβη η υπ' αριθμόν δύο, παγκοσμίως, εταιρεία προσωπικών υπολογιστών Dell Computer ότι οι πωλήσεις της θα υπερβούν στο τρίτο τρίμηνο τις προηγούμενες προβλέψεις της, ανερχόμενες σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι μετοχές της γαλλο-ιταλικής STMicroelectronics και της ολλανδικής ASML, εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στο σχεδιασμό και την κατασκευή ημιαγωγών, ενισχύθηκαν κατά 3,76% και 8,68% αντιστοίχως.

Στον αντίποδα, κατακόρυφη πτώση (63%) σημείωσε η μετοχική τιμή της ομοειδούς βρετανικής εταιρείας ARΜ Holding μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε στους επενδυτές για την πορεία των κερδών της στο τρίτο τρίμηνο.

Σημαντική άνοδο, πάνω από 10%, σημείωσε και σήμερα η μετοχή της France Telecom ανεβάζοντας τα συνολικά της κέρδη στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις στο 20%. Η άνοδος αυτή οφείλεται κυρίως στην αισιοδοξία που έχει προκαλέσει ο διορισμός του Τιερί Μπρετόν ως προέδρου της γαλλικής εταιρείας http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/02/248901.htm .

Ο νέος επικεφαλής της France Telecom αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην προσπάθεια μείωσης του τεράστιου χρέους της εταιρείας, όμως η κατάρρευση της μετοχικής τιμής ίσως περιορίσει τις επιλογές της διοίκησης ως προς τις πιθανές λύσεις, περιλαμβανομένης της συγκέντρωσης κεφαλαίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/02/248836.htm .

Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές εταιρειών από τον κλάδο των χημικών μετά τη σημερινή προειδοποίηση της αμερικανικής Dow Chemical. Η κορυφαία εταιρεία χημικών στις ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι στο τρίτο οικονομικό της τρίμηνο τα κέρδη της θα κυμανθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Η μετοχή της γερμανικής ομοειδούς εταιρείας BASF υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 3,48%.

Πτώση (1,3%) σημείωσε και η μετοχή της EMI αδυνατώντας να διατηρήσει τα αρχικά της κέρδη που προκάλεσε η είδηση ότι ο βρετανικός δισκογραφικός όμιλος υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 125,4 εκατομμυρίων δολαρίων με τον τραγουδιστή Ρόμπι Ουίλιαμς.

Τέλος, αποθαρρυντικά ήταν για μία ακόμη φορά τα νέα από το χώρο της οικονομίας, καθώς ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη παρέμεινε το Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/02/249050.htm .