Merit: Στις 660 μονάδες η στήριξη του γενικού δείκτη

Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2011 16:10

Στις 660 μονάδες, που αποτελούν χαμηλά 19 ετών, τοποθετείται πλέον η στήριξη του γενικού δείκτη τιμών στο Χ.Α., όπως αναφέρει η Merit στο εβδομαδιαίο σχόλιό της για την ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η διατήρηση της στήριξης θα εξαρτηθεί πλέον όχι μόνο από εγχώρια θέματα αλλά και από τα ανοιχτά θέματα της ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει στο σχόλιό της, η ανοδική αντίδραση με ισχυρό τζίρο της Τετάρτης ολοκλήρωσε ένα μήνα που ξεκίνησε με καλές προοπτικές για την ελληνική αγορά αλλά τελείωσε με πτώση που φτάνει το 15,6% για το Γενικό Δείκτη και το 14% για το FTSE 20.

Μετά τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και την αλλαγή κυβέρνησης δημιουργήθηκαν ελπίδες έστω για βραχυπρόθεσμη αντιστροφή του κλίματος, κάτι που δε συνέβη τελικά αφού η διόγκωση της κρίσης στην ευρωζώνη επηρεάζει αρνητικά και την Ελλάδα, σημειώνει η Merit και εκτιμά ότι ο Δεκέμβρης είναι κρίσιμος μήνας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη.

Οι αγορές με τον τρόπο τους επιτάσσουν να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου αποφάσεις που θα αναιρέσουν πλήρως τα σενάρια διάλυσης της ευρωζώνης που βρίσκουν έδαφος τις τελευταίες ημέρες λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού Ιταλίας, Ισπανίας, Βελγίου και άλλων χωρών και των νέων υποβαθμίσεων από οίκους. Εν τω μεταξύ, η Ιταλία για πολλούς αναλυτές βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής βοήθειας από το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τη Merit, η χθεσινή είδηση για ενίσχυση της ρευστότητας στις αγορές από 6 μεγάλες κεντρικές τράπεζες είναι αρκετά σημαντικό γεγονός αλλά το μεγάλο ενδιαφέρον εστιάζεται στη ερχόμενη Σύνοδο όπου θα συζητηθούν πιθανότατα και το θέμα της δημοσιονομικής σύγκλισης των χωρών και το θέμα της αναβάθμισης του ρόλου της ΕΚΤ.

Όσον αφορά στο Χ.Α., η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι μετά την ολοκλήρωση των αλλαγών στους δείκτες MSCI που επηρέασαν ιδιαίτερα τις τιμές των Alpha, Eurobanκ, Κύπρου και ΔΕΗ ένα νέο τεστ για το Χ.Α. είναι η διαγραφή των ΔΕΗ, Πειραιώς και Alpha από το δείκτη STOXX Europe 600 με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 16ης Δεκεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα