S&P: Πιθανή υποβάθμιση και του EFSF

Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2011 15:51
UPD:07/12/2011 01:52

Σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση έθεσε σήμερα η Standard & Poor's την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση (CreditWatch) έθεσε σήμερα η Standard & Poor's τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Παράλληλα, επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «Α-1+» του EFSF.

Σύμφωνα με τον οίκο, η αξιολόγηση του EFSF θα μπορούσε να υποβαθμιστεί κατά μία ή δύο βαθμίδες. Η χαμηλότερη αξιολόγηση θα εξαρτηθεί από το αν θα υποβαθμιστούν ή όχι οι έξι χώρες της ευρωζώνης που διαθέτουν την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ».

Χθες η S&P αιφνιδίασε, ανακοινώνοντας πως πιθανόν να προχωρήσει σε υποβάθμιση 15 χωρών της ευρωζώνης - συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας - αν δεν ληφθούν αποφάσεις στην επικείμενη σύνοδο κορυφής.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης επικαλέστηκε για την απόφασή του τις αυξανόμενες συστημικές πιέσεις εξαιτίας της επιδείνωσης των πιστωτικών συνθηκών και ειδικά των υψηλότερων premium κινδύνου στα κρατικά ομόλογα των χωρών μελών του ευρώ, ενώ παράλληλα έδωσε έμφαση στη συνεχιζόμενη διχογνωμία μεταξύ των Ευρωπαίων διαμορφωτών πολιτικής για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους Παράλληλα, δίνει 40% πιθανότητα για συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε όλες τις χώρες του ευρώ.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι αξιολογήσεις του για Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο πιθανόν να υποβαθμιστούν έως μία βαθμίδα, ενώ για τις υπόλοιπες χώρες έως δύο βαθμίδες.

Αναφορικά με τη Γερμανία, προειδοποίησε ότι η αδύναμη πολιτική συντονισμού θα μπορούσε να αντισταθμίσει τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία έτη στη χώρα, ενώ αναφορικά με τη Γαλλία, εκτιμά ότι η κρίση θα μπορούσε να επηρεάσει την πολιτική δημοσιονομικής σταθεροποίησης της χώρας, καθώς τα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος μπορεί να αποδειχθούν ανεπαρκή για την εκπλήρωση του στόχου του 4,5% του ΑΕΠ για το 2012, εάν ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρήσει χαμηλότερα των προβλέψεων για 1%.

Ο επικεφαλής της Standard & Poor's για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική απέδωσε τη χθεσινή προειδοποίηση του οίκου στους αυξανόμενους συστημικούς κινδύνους και το γεγονός ότι η κρίση μοιάζει να πλησιάζει στην καρδιά της Ευρώπης.

REUTERS

«Επί του παρόντος, αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση όπου η κρίση έχει εξελιχθεί από μια απλή κρίση χρηματοδότησης του κράτους σε μια κρίση όπου το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται συστημικά αποδυναμωμένο και η αποτυχία να τεθούν τα πράγματα υπό έλεγχο έχει αυξήσει τις πιθανότητες επιβράδυνσης της πραγματικής οικονομίας», είπε ο Μόριτζ Κρέμερ μιλώντας σήμερα στη γερμανική τηλεόραση ARD.

Όπως σημείωσε, «η σύνοδος κορυφής στα τέλη της εβδομάδας είναι μια καλή ευκαιρία να αλλάξουν τα πράγματα».

Αντιδράσεις για την απόφαση της S&P

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε κοινό ανακοινωθέν τους έσπευσαν να απαντήσουν στον οίκο, λέγοντας ότι οι προτάσεις τους ενισχύουν τη σταθερότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, με τις δύο χώρες να είναι απόλυτα αποφασισμένες μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους τους να λάβουν όλα τα μέτρα για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε υπερβολική και άδικη την απόφαση του οίκου. Μιλώντας σε γερμανικό ραδιόφωνο, δήλωσε έκπληκτος γι' αυτήν την κίνηση, σημειώνοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται τις τελευταίες ημέρες για να ξεπεραστεί η κρίση, όπως τα οικονομικά προγράμματα στην Ιταλία και την Ιρλανδία.

Το τι πράττει ένας οίκος αξιολόγησης είναι δική του ευθύνη, δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, ερωτηθείσα σχετικά με την προειδοποίηση της Standard & Poor's.

BUNDESREGIERUNG.DE
H A. Mέρκελ για την S&P

H A. Mέρκελ για την S&P

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Βερολίνο, είπε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα λάβουν αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη της εβδομάδας προκειμένου να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη. Πρόκειται για μια μακρά διαδικασία, πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την κίνηση του οίκου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν εξέφρασε την άποψη ότι στην απόφαση της S&P δεν ελήφθησαν υπόψη οι ανακοινώσεις Μέρκελ και Σαρκοζί για αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Ανέφερε ακόμη ότι η Γαλλία δεν σχεδιάζει την επέκταση των μέτρων λιτότητας που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του γαλλικού προεδρικού γραφείου τον οποίο επικαλείται το Reuters, η απόφαση της S&P ελήφθη την περασμένη Τρίτη. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως ο Νικολά Σαρκοζί ενημερώθηκε για την κίνηση του οίκου νωρίς τη Δευτέρα, πριν από την επίσημη ανακοίνωση, όπως προβλέπουν οι διαδικασίες των οίκων αξιολόγησης.

Πώς σχολιάζει η Κύπρος την απόφαση του οίκου

Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση σχετικά με τη χθεσινή απόφαση της S&P εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Οκτωβρίου είχε υποβαθμίσει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε «ΒΒΒ» από «ΒΒΒ+», ενώ την είχε διατηρήσει υπό αρνητική παρακολούθηση.

«Χθες 5 Δεκεμβρίου, ο Οίκος Standard & Poor's ανακοίνωσε εκ νέου ότι διατηρεί τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση στη βαθμίδα “ΒΒΒ” και υπό αρνητική παρακολούθηση, αλλά θέτει επίσης τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση υπό αρνητική παρακολούθηση», αναφέρει το κυπριακό υπουργείο σε σημερινή ανακοίνωσή του.

Όπως σημειώνει, σύμφωνα με τον οίκο, ο λόγος για αυτή την απόφασή του, πέρα από την ανησυχία του που επισημάνθηκε στις προηγούμενες αποφάσεις του για την προώθηση δημοσιονομικής εξυγίανσης και την έκθεση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στα ελληνικά ομόλογα, είναι τώρα η εμβάθυνση των πολιτικών και χρηματοοικονομικών προβλημάτων εντός της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο, η αναθεώρηση του καθεστώτος παρακολούθησης θα εστιαστεί κυρίως σε δύο κριτήρια:

- Πολιτικά Αποτελέσματα: Τυχόν επιδείνωση των θεσμών αναφορικά με τη συνέπεια, προβλεψιμότητα και αποτελεσματικότητα του συντονισμού της πολιτικής μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον οίκο Standard & Poor's, θα επιτείνει τις τρέχουσες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία να πετύχει εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, ενώ θα επιδράσει αποτρεπτικά στις ροές κεφαλαίων από μη-κατοίκους της Κύπρου.

- Νομισματικά Αποτελέσματα: Συναφώς, ο οίκος θα ανασκοπήσει το πλαίσιο πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της επίδρασής του στις συνθήκες της κεφαλαιαγοράς, στην πραγματική οικονομία και τέλος στην πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν ο οίκος συμπεράνει ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα είναι αποτελεσματική στον μετριασμό των οικονομικών και χρηματοοικονομικών κλυδωνισμών, τότε θα μειώσει την αξιολόγηση της Κύπρου.

Η αναθεώρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά την Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κορυφής στις 9 Δεκεμβρίου. Η σχετική αξιολόγηση της Κύπρου ενδεχομένως να μειωθεί μέχρι και 2 βαθμίδες ανάλογα με τα πιο πάνω πολιτικά και νομισματικά κριτήρια της Ευρωζώνης. Σε αντίθετη περίπτωση, η υφιστάμενη αξιολόγηση μπορεί να επιβεβαιωθεί αν ο οίκος πεισθεί ότι λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα πολιτικής.

«Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί αυτονόητο ότι η υιοθέτηση εκ μέρους του Οίκου Standard & Poor's των πιο πάνω κριτηρίων αξιολόγησης που αφορούν τους θεσμούς και τις πολιτικές σε επίπεδο Ευρωζώνης αναμένεται να επηρεάσει τις αξιολογήσεις όλων των κρατών μελών της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, και ότι επιτάσσει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων οικονομικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις των εν λόγω αξιολογήσεων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Προειδοποίηση Fitch για τη γαλλική οικονομία

Την Τρίτη το απόγευμα η Fitch απηύθυνε προειδοποίηση ειδικότερα για τη γαλλική οικονομία, επισημαίνοντας πως η πιστοληπτική αξιολόγηση της της χώρας ΑΑΑ δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας της, όμως η αξιολόγηση αυτή κινδυνεύει μετά από ενδεχόμενο οικονομικό σοκ.

«Η κυβέρνηση έχει κάνει αποφασιστικά βήματα για να ενισχύσει την αξιοπιστία των σχεδίων της για δημοσιονομική εξυγίανση και η αξιολόγησή της «ΑΑΑ'»εξακολουθεί να στηρίζεται από ισχυρά οικονομικά δεδομένα, παρά την κρίση στην ευρωζώνη» δήλωσε στο Reuters η αναλύτρια της Fitch Maria Malas-Mroueh. Συμπλήρωσε όμως πως «η ικανότητά της να απορροφήσει επιπλέον σοκ, εάν επιδεινωθεί η κρίση, έχει σχεδόν εξαντληθεί».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα