Αποψη: Η απειλή της S&P δεν αλλάζει τις ισορροπίες

REUTERS BREAKINGVIEWS
Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2011 19:43
UPD:20:10

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν πάρει στα σοβαρά τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για χρήση των πιο δραστικών όπλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

A- A A+

Από τον Πιερ Μπριανσόν

Η καθολική προειδοποίηση της Standard & Poor's ήταν εντυπωσιακή αλλά ο αντίκτυπός της θα είναι περιορισμένος. Ο οίκος αξιολόγησης απειλεί να υποβαθμίσει όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης -εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο που έχουν ήδη «τιμωρηθεί»- εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταρτίσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο στη σύνοδο αυτής της εβδομάδας. Μπορεί η δήλωση της S&P's να ασκήσει μια μικρή πίεση επιπλέον αλλά δεν θα αλλάξει τους όρους της εξίσωσης στην ευρωζώνη. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν πάρει στα σοβαρά τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για χρήση των πιο δραστικών όπλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όσον αφορά στο δημόσιο χρέος, οι οίκοι αξιολόγησης δεν αποκαλύπτουν στους επενδυτές τίποτα που να μην γνωρίζουν: όλα τα στοιχεία έχουν δημοσιοποιηθεί και βρίσκονται στη διάθεση του κοινού, ενώ οι γνωστές είναι και πολιτικές συνθήκες, οι οποίες μπορούν να αξιολογηθούν. Για αυτόν τον λόγο οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης δεν επηρεάζονται από τις ανακοινώσεις των οίκων αξιολόγησης -οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν, για παράδειγμα. Ακόμη και η Γαλλία, η θέση της οποίας διαχωρίστηκε από την S&P καθώς απειλείται με υποβάθμιση δύο βαθμίδων, είδε τις αποδόσεις της να αυξάνονται ελάχιστα.

Ο αντίκτυπος της προειδοποίησης της S&P's περιορίζεται, επίσης, και από τον μαζικό της χαρακτήρα. Οι αξιολογήσεις των κρατών είναι σχετικές. Εάν υποβαθμιστούν όλες οι χώρες ταυτόχρονα, η βαθμολογία «ΑΑ» θα αντικαταστήσει αυτόματα την «ΑΑΑ» ως η κορυφαία αξιολόγηση. Παρ΄ όλα αυτά, το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη θα αυξηθεί εάν η S&P's πραγματοποιήσει την απειλή της. Την κορυφαία του αξιολόγηση θα χάσει και το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, το κόστος δανεισμού θα έχει ήδη αυξηθεί καθώς οι επενδυτές θα έχουν προεξοφλήσει την πιθανότητα υποβάθμισης.

Το πιο επιτακτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες της ευρωζώνης είναι να πείσουν την ΕΚΤ για την αποφασιστικότητά τους να δρομολογήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αυτό είναι το μήνυμα που περιμένει για να θέσει σε εφαρμογή τα ισχυρά όπλα της ΕΚΤ ενάντια της κρίσης, όπως είναι η μείωση των επιτοκίων, η παροχή μιας διευκόλυνσης μεγαλύτερου ορίζοντα για τις τράπεζες και η πιο δραστική αγορά κρατικών ομολόγων. Αν και ο γαλλογερμανικός άξονας συμφώνησε στην ανάγκη μεταρρύθμισης των ευρωπαϊκών συνθηκών, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι τα άστρα θα είναι ευνοϊκά προς αυτή την κατεύθυνση.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Προτεινόμενα για εσάς