Εκκλήσεις για επίτευξη συμφωνίας στις Βρυξέλλες

Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2011 12:26
UPD:13:46
REUTERS/YURI GRIPAS

Νέες εκκλήσεις για επίτευξη συμφωνίας επί ενός συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη απηύθυναν ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η σημερινή Σύνοδος χαρακτηρίζεται ως η κρισιμότερη των τελευταίων ετών, με στόχο την εξεύρεση μιας συνολικής απάντησης στην κρίση δημόσιου χρέους που ταλανίζει την ευρωζώνη. Η διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις των τελευταίων μηνών έγκειται στο ότι αυτή τη φορά οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν περιθώρια νέων αναβολών στη λήψη αποφάσεων.

Το ζωτικό ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη επανέλαβε εξάλλου και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ από την Ιταλία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βρετανία δεν θα σταθεί εμπόδιο στη σύναψη μιας οριστικής συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους κατά τη σημερινή Σύνοδο.

Μιλώντας σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο κ. Γιούνκερ διαβεβαίωσε ότι το ευρώ δεν απειλείται αλλά επεσήμανε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, δεν θα πρέπει να επιτραπεί στη Βρετανία να σταθεί εμπόδιο στην αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης και στη λήψη άλλων μέτρων κατά της κρίσης.

«Πρέπει να υπάρξει συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στο κοινοτικό νόμισμα είπε ότι «δεν βρίσκεται σε κίνδυνο». «Χρειαζόμαστε μια ισχυρή συμφωνία. Θα ήθελα μια συμφωνία επί της συνθήκης η οποία θα δεσμεύει τα 27 κράτη (μέλη της ΕΕ), αλλά αν υπάρξουν χώρες μεταξύ των 27 που είναι απρόθυμες να συμφωνήσουν με εμάς... θα το κάνουμε με τις 17 (χώρες μέλη της ευρωζώνης)», τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Αναφερόμενος στη Βρετανία, εξέφρασε την ελπίδα πως δεν θα απορρίψει ολόκληρες σελίδες της συμφωνίας και θα κάνει ό,τι πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιπες χώρες.

Έκκληση προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να κάνουν τα πάντα» για να σώσουν την ευρωζώνη απηύθυνε και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εν όψει της Συνόδου.

«Όλος ο κόσμος [μας] παρακολουθεί. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε την ευρωζώνη», υπογράμμισε ο κορυφαίος αξιωματούχος. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δείξουμε όλοι μαζί, όλη η ΕΕ μαζί, ότι η ευρωζώνη είναι μη αναστρέψιμη», προσέθεσε.

Οι δηλώσεις Μπαρόζο πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος του Ευρωκοινοβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μασσαλία. Στο συνέδριο θα παρευρεθούν, επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο Ζ.Μ. Μπαρόζο στο συνέδριο του ΕΛΚ

Ο Ζ.Μ. Μπαρόζο στο συνέδριο του ΕΛΚ

Τ. Γκάιτνερ: Οι προσπάθειες της Ευρώπης τονώνουν την εμπιστοσύνη

Το ζωτικό ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Eυρωζώνη επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ από την Ιταλία, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες προς αυτή την κατεύθυνση.

REUTERS
Γκάιτνερ: Ψήφος εμπιστοσύνης στις ευρωπαϊκές προσπάθειες

Γκάιτνερ: Ψήφος εμπιστοσύνης στις ευρωπαϊκές προσπάθειες

«Η εμπιστοσύνη του κόσμου θα τονωθεί από την πρόοδο των τελευταίων εβδομάδων», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντηση του Αμερικανού αξιωματούχου με τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Ο κ. Γκάιτνερ εξέφρασε, επίσης, την υποστήριξή των Ηνωμένων Πολιτειών προς την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι και το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει εξαγγείλει η μεταβατική κυβέρνηση. «[Η ιταλική κυβέρνηση] θεωρείται ιδιαίτερα αξιόπιστη στην Ευρώπη, την Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη και ολόκληρο τον κόσμο», υπογράμμισε.

Reuters: Προς συμφωνία χορήγησης 150 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ η ΕΕ

Σύμφωνα με δήλωση ανώτερου Ευρωπαίου αξιωματούχου στο Reuters λίγες ώρες πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, τα κράτη της ευρωζώνης είναι πιθανό να συμφωνήσουν στη χορήγηση διμερών δανείων ύψους 150 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πάντως, η προοπτική να λάβει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας άδεια λειτουργίας ως χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, προκειμένου να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι εκτός συζήτησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα