Επέστρεψαν στις απώλειες οι ευρωπαϊκές αγορές

Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2002 19:00
UPD:19:02

ΑΔΥΝΑΜΟΙ να συνεχίσουν την ανοδική πορεία των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων εμφανίστηκαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη.

Το κλίμα ήταν αρνητικό από την έναρξη των συναλλαγών μετά τη χθεσινή υποχώρηση της Wall Street και την προειδοποίηση που απηύθυνε προς τους επενδυτές η αμερικανική εταιρεία μικροεπεξεργαστών Advanced Micro Devices σχετικά με τα οικονομικά της αποτελέσματα στο τρίτο τρίμηνο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/03/249286.htm .

Αρνητικό αντίκτυπο είχε επίσης η είδηση ότι η Goldman Sachs υποβάθμισε την αξιολόγησή της για τη μετοχή της Deutsche Bank σε "market perform" (απόδοση ανάλογη της αγοράς) από "market outperform" (απόδοση καλύτερη της αγοράς). Για την απόφαση αυτή, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος επικαλέστηκε το ενδεχόμενο αύξησης των επισφαλών δανείων, καθώς η γερμανική οικονομία ανακάμπτει με βραδείς ρυθμούς.

Νωρίς το απόγευμα, οι απώλειες των ευρωπαϊκών δεικτών περιορίστηκαν σε κάποιο βαθμό μετά την ανακοίνωση ορισμένων ενθαρρυντικών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ και τη συνακόλουθη άνοδο της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/03/249415.htm . Η ανάκαμψη αποδείχθηκε ωστόσο βραχύβια και τα όποια κέρδη γρήγορα εξανεμίστηκαν με αποτέλεσμα η πλειονότητα των βασικών δεικτών να κλείσει με σημαντικές απώλειες.

Πιο αναλυτικά, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.880,3 μονάδες μειωμένος κατά 0,64%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.861,04 μονάδες με απώλειες 2,71% και ο δείκτης DJ Stoxx 50 στις 2.424,92 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 1,38%. Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 2,73%, στις 2.846,8 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο σχεδιασμό και την κατασκευή ημιαγωγών μετά την προειδοποίηση της αμερικανικής AMD. Η μετοχή της βρετανικής ARM Holdings υποχώρησε κατά 12,8% διευρύνοντας τις χθεσινές της απώλειες. Η μετοχή της γαλλο-ιταλικής ομοειδούς εταιρείας STMicroelectronics σημείωσε πτώση κατά 4,19%, ενώ η μετοχή γερμανικής Infineon Technologies στη Φρανκφούρτη υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 5,56%.

Πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της France Telecom. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Τιερί Μπρετόν, ο νέος επικεφαλής της France Telecom, αναμένεται να χρειασθεί διάστημα δύο μηνών μέχρις ότου χαράξει τη νέα στρατηγική του γαλλικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/03/249228.htm .

Πτώση (2,22%) σημειώνει αυτή την ώρα και η μετοχή της Deutsche Telekom στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Η γερμανική εταιρεία παρουσίασε χθες σχέδια για τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού στο τμήμα σταθερής τηλεφωνίας στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου για μείωση των δαπανών και περιορισμού του χρέους http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/03/249221.htm .

Μεγαλύτερες απώλειες (5,7%) καταγράφει η μετοχή της Deutsche Bank στον απόηχο της υποβάθμισής της από την Goldman Sachs.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα