Αστάθεια και νευρικότητα στη Ν.Υ.

Απότομη βουτιά στην Ευρώπη
Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2002 00:01
UPD:06:23

ΕΝΤΟΝΗ αστάθεια επικράτησε χθες στη Wall Street, με τις μετοχές να προσπαθούν να «ισορροπήσουν» ανάμεσα στα θετικά στοιχεία για τον τομέα παροχής υπηρεσιών στις ΗΠΑ και τις αποθαρρυντικές προβλέψεις για τον κλάδο τεχνολογίας. Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε περισσότερο από 2% μετά την είδηση ότι ο τομέας παροχής υπηρεσιών αναπτύχθηκε το Σεπτέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούλιο.

Εν συνεχεία όμως επηρεάστηκε από την πτώση των μετοχών του χρηματοοικονομικού τομέα, μετά την προειδοποίηση της Bank of New York για μείωση των κερδών της στο τρίτο τρίμηνο. Ο τεχνολογικός τομέας επηρεάστηκε από τις προειδοποιήσεις εταιρειών, όπως η Advanced Micro Devices. «Η αστάθεια αντανακλά την αβεβαιότητα και τον εκνευρισμό των επενδυτών. Υπάρχουν ορισμένα νέα που είναι καλά, υπάρχουν όμως και αρνητικά», επισημαίνουν αναλυτές.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), απώλεσε 38,42 μονάδες, ποσοστό 0,50%, κλείνοντας στις 7.717,19 μονάδες. Με απώλειες 21,74 μονάδων, ποσοστό 1,83%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.165,56 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν απότομα χθες καθώς η Credit Suisse σκίασε τον ορίζοντα των μετοχών του χρηματοοικονομικού τομέα, ενώ την ίδια ώρα, οι μετοχές τηλεπικοινωνιών και χημικών και τα θετικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα.

«Τα οικονομικά στοιχεία παραμένουν φτωχά, ειδικά στην Ευρώπη και είμαστε έκπληκτοι από την επιτάχυνση των αρνητικών ειδήσεων στην ευρωζώνη, ειδικά στη Γερμανία», δήλωσε η Αντρεα Γουίλιαμς, αναλύτρια στην Royal London Asset Management.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,3% και 2,3%, αντίστοιχα.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς τόνισαν πως η ευρωπαϊκή οικονομία αδυνατεί να ακολουθήσει - γρήγορα - τις τάσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, γεγονός που απομακρύνει τις ελπίδες πρόωρης ανάκαμψης των εταιρικών κερδών στη Γηραιά Ηπειρο.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν πως τα οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα στις ΗΠΑ θα ξεκαθαρίσουν περισσότερο την εικόνα της αμερικανικής οικονομίας.

Η μετοχή της Credit Suisse έχασε το 14% της αξίας της υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1996, έπειτα από την απόφαση της εταιρείας αξιολόγησης Standard & Poor's να θέσει την αξιολόγηση της ελβετικής τράπεζας υπό παρακολούθηση.

Οι πιο δραστήριες μετοχές ήταν των Telenor, Telecom Italia, Telefonica Moviles, Orange, Telia, Vodafone, που κινήθηκαν αντίθετα με το γενικό αρνητικό ρεύμα, κλείνοντας με κέρδη.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα