Σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2002 18:57

ΜΕΓΑΛΗ πτώση σημείωσαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά από μία σειρά απογοητευτικών εταιρικών ανακοινώσεων τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Οι απώλειες διευρύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό μετά την υποχώρηση της Wall Street στον απόηχο της είδησης ότι οι θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν το Σεπτέμβριο για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες. Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 5,6% το Σεπτέμβριο από 5,7% τον Αύγουστο.

Αποθαρρυντικά ήταν τα νέα στοιχεία και για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς η γαλλική οικονομία, η δεύτερη ισχυρότερη στην ευρωζώνη, αναπτύχθηκε κατά 0,4% στο τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο και ενδεχομένως να συνεχίσει να αναπτύσσεται με τον ίδιο ρυθμό στο χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου. Η γαλλική κυβέρνηση προέβλεπε αρχικώς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 0,7% τόσο για το τρίτο όσο και για το τέταρτο τρίμηνο.

Επιπλέον, ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα υπηρεσιών της ευρωζώνης υποχώρησε τον περασμένο μήνα στις 49,1 μονάδες από 50,8 τον Αύγουστο υποχωρώντας κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συρρίκνωση και την ανάπτυξη.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.799,10 μονάδες μειωμένος κατά 2,09%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.765,9 μονάδες με απώλειες 3,33%, ενώ στη Φρανκφούρτη, περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 4,08%, στις 2.698 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι των τραπεζών και των ασφαλειών με τις μετοχές της BNP Paribas και της ING να κλείνουν με απώλειες 10,38% και 7,42% αντιστοίχως.

Σημαντική πτώση (5,4%) σημείωσε και η μετοχή της γαλλικής εταιρείας κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Alcatel. Η Standard & Poor’s προέβη σήμερα σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της γαλλικής εταιρείας κατά τρεις βαθμίδες. Η διοίκηση της Alcatel παραδέχθηκε σήμερα ότι η εξασθένηση της ζήτησης δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τα μελλοντικά οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα