ΙΟΒΕ: «Λίαν δύσκολη» η επίτευξη ελλείμματος 9%

Υφεση τουλάχιστον 5,5% το 2011
Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011 13:08
UPD:16:58

Τη σημαντική απόκλιση του προϋπολογισμού από τους στόχους για το 2011 παρά τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα υπογραμμίζει το ΙΟΒΕ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία και κρίνει «λίαν δύσκολη» την επίτευξη ελλείμματος στη Γενική Κυβέρνηση ύψους 9% του ΑΕΠ το 2011.

Τη σημαντική απόκλιση του προϋπολογισμού από τους στόχους για το 2011 παρά τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα υπογραμμίζει το ΙΟΒΕ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία και κρίνει «λίαν δύσκολη» την επίτευξη ελλείμματος στη Γενική Κυβέρνηση ύψους 9% του ΑΕΠ το 2011.

Από τα πλέον πρόσφατα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, αναφέρει το ΙΟΒΕ, προκύπτει ότι το ταμειακό έλλειμμά του στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου έφτασε τα 20,5 δισ. ευρώ, με τον αναθεωρημένο ετήσιο στόχο που τέθηκε από στον Προϋπολογισμό του 2012 να βρίσκεται στα 21,5 δισ. ευρώ, σε εθνικολογιστικούς όρους.

Παρά τη χαλάρωση του στόχου για το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το αρχικό ΜΠΔΣ και τον Προϋπολογισμό του 2011, τη συνεχιζόμενη υπο-εκτέλεση του ΠΔΕ και την εφαρμογή των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, οι αποκλίσεις συνεχίζονται, τόσο στην πλευρά των εσόδων όσο και των δαπανών, αν και σε μικρότερη έκταση από ότι νωρίτερα φέτος.

Σε υψηλό επίπεδο κινείται το ταμειακό έλλειμμα και στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς έφτασε τα 23,5 δισ. ευρώ στην περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, έναντι αναθεωρημένου στόχου (Προϋπολογισμός 2012) στα 19,8 δισ. ευρώ, από 17,9 δισ. ευρώ στο αρχικό ΜΠΔΣ.

«Δεδομένων των παραπάνω, η επίτευξη ελλείμματος στη Γενική Κυβέρνηση ύψους 9% του ΑΕΠ το 2011 κρίνεται λίαν δύσκολη», τονίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Ρυθμιστικός παράγοντας επίτευξης των δημοσιονομικών μεγεθών που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2012 θα είναι ο βαθμός επιβεβαίωσης της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (PSI), καθώς προβλέπεται όφελος από την εφαρμογή του μέσω της μείωσης των τόκων για τα ομόλογα που λήγουν εντός του έτους, λαμβάνοντας όμως προηγουμένως υπ' όψη τους λιγότερους τόκους που θα εισπράξουν τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα του ελληνικού κράτους.

Συνέχιση της ύφεσης το 2012

Το ΙΟΒΕ επισημαίνει στην έκθεσή του ότι η πτώση του ΑΕΠ πιθανότατα θα κλιμακωθεί στο καταληκτικό τρίμηνο του 2011. Η ανακοπή της υποχώρησης που παρουσίασε στο τρίτο τρίμηνο η ύφεση συνδέεται με τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που λήφθηκαν από τον Σεπτέμβριο και μετά για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011.

Το Ινστιτούτο εκτιμά ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί σε επίπεδο τουλάχιστον 5,5% το 2011, ενώ σε ό,τι αφορά το 2012 οι τάσεις στην οικονομική δραστηριότητα και στην πορεία των βασικών συνιστωσών του ΑΕΠ στην Ελλάδα, θα διαμορφωθούν κατά κύριο λόγο από τα δημοσιονομικά μέτρα, από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης με την τρόικα και από τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις.

Η ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2012 εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 3,0%, ενδεχομένως και υψηλότερη.

Ανοδος της ανεργίας καθ' όλο το 2011

Όσον αφορά στην ανεργία, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί φέτος στην περιοχή του 17,3%, σχεδόν 5 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερα από το 2010. Το 2012, η συνέχιση της ύφεσης για ένα ακόμα χρόνο, έστω και με ηπιότερη ένταση, θα έχει αντίστοιχες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, με την ανεργία να ανέρχεται στο 18,5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα