Ως κορυφαία εθνική προτεραιότητα πρόβαλε την παραμονή της χώρας στο ευρώ ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε εκδήλωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπή της Ελλάδας με θέμα: «Από την κρίση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».
Ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε ότι το πραγματικό κόστος μιας ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ θα ήταν η διάλυση του κοινωνικού ιστού, ενώ σημείωσε ότι με την κρίση έχει διαρραγεί ο εθνικός ιστός, αφού «κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν και για τίποτα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων τόνισε ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία για το PSI». «Το πιστεύω αυτό. Και είναι εφικτό αν οι εταίροι μας σεβαστούν τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου», παρατήρησε.
Επισήμανε ακόμη ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά για τη χώρα αν είχαμε, όπως είπε, προϋποθέσεις πολιτικής συναίνεσης από την αρχή και «αν το ζήτημα της μείωσης του χρέους είχε ωριμάσει στους εταίρους μας από την αρχή».
«Θα μπορούσε να έχει διαμορφωθεί μια άλλη διαδρομή αν η κοινωνία των πολιτών ήταν ανοιχτή στο θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών από την αρχή. Θα μπορούσε να έχει διαμορφωθεί μια άλλη διαδρομή αν η χώρα διέθετε ένα διαφορετικό φορολογικό σύστημα από την αρχή», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε επίσης τα τέσσερα αναγκαία βήματα προκειμένου, όπως ανέφερε, να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, αλλά και με τις αγορές.
Το πρώτο, τόνισε είναι να διαμορφωθεί ένα εθνικό πρόγραμμα επιστροφής των καταθέσεων. Το δεύτερο, συνέχισε, είναι να μείνουμε στην Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα δύο είναι να πειστεί η μεσαία τάξη «ότι υπάρχει και θα υπάρχει», αλλά και ο κάθε πολίτης «ότι δεν θα μείνει μοναδικό και εγκαταλειμμένο θύμα της κρίσης».
ΣΕΒ: Να ξεφύγουμε από την αντίληψη ότι μοχλός ανάπτυξης είναι το κράτος
Κατά την τοποθέτησή του στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος υπογράμμισε ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα υφίσταται την ταλαιπωρία της γραφειοκρατίας, τα βάρη της φορολογίας, τον λαβύρινθο της πολυνομίας, την αντιεπιχειρηματική νοοτροπία και τον εκτεταμένο κρατικό παρεμβατισμό».
Επισήμανε ακόμη ότι η μετάβαση σ' ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και η μεταμόρφωση της οικονομίας και της κοινωνίας «είναι μία μάχη που πρέπει να δοθεί σε όλα τα μέτωπα και σε όλα τα επίπεδα».
«Το μέγα τείχος στο οποίο προσκρούει η ανάπτυξη είναι η κυρίαρχη στον τόπο μας νοοτροπία που αντιμετωπίζει την αναπτυξιακή διαδικασία ως ένα προϊόν κρατικής κοπής», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, προσθέτοντας:
«Σύμφωνα με αυτήν, μοχλός ανάπτυξης είναι το κράτος. Ο ρόλος του ιδιώτη είναι συμπληρωματικός -αν όχι παρασιτικός. Αυτήν την αντίληψη καλλιεργούν τα μίντια, σ' αυτήν την αντίληψη έχει εθιστεί η κοινωνία, αυτή η αντίληψη διέπει ακόμη και πολλούς παράγοντες της ίδιας της ιδιωτικής οικονομίας».