Γερμανία : Πτώση 0,5% των βιομηχανικών παραγγελιών, εκτιμούν αναλυτές

Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2002 10:59

Απώλειες, για τρίτο μήνα, ενδέχεται να σημειώσουν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Αύγουστο, απόδειξη, ότι, η ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη, καθυστερεί.

Οπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, του Bloomberg, οι παραγγελίες αναμένεται να είναι χαμηλότερες κατά 0,5% από 1,1% που ήταν την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Τον Ιούλιο οι παραγγελίες είχαν μειωθεί κατά 0,4%.

Οι εταιρείες αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τα κέρδη που θα εμφανίσουν και μειώνουν τις θέσεις εργασίας, καθώς καθυστερεί η ανάκαμψη στις ΗΠΑ, οι οποίες απορροφούν το 1/10 των γερμανικών εξαγωγών. Αλλες εκθέσεις αυτήν την εβδομάδα, μπορεί να δείξουν ότι ο δείκτης ανεργίας στη Γερμανία, αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο, ενώ μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή.

«Δεν υπάρχει ανάκαμψη στην οικονομία της Γερμανίας, εάν προηγουμένως δεν ανακάμψει η οικονομία των ΗΠΑ», ανέφερε ο Joerg Lueschow, οικονομολόγος στην Westdeutsche Landesbank Girozentrale, στο Ντίσελντορφ, συμπληρώνοντας : «Στην πιο ακραία περίπτωση, η γερμανική οικονομία μπορεί να βρεθεί πάλι σε ύφεση».

Η τρίτη σε μέγεθος κατασκευάστρια φορτηγών της Ευρώπης, MAN AG, μείωσε κατά 4.000 τις θέσεις εργασίας, προκειμένου να περιορίσει το κόστος λειτουργίας της, καθώς μειώνονται οι πωλήσεις της. Οι πωλήσεις φορτηγών και λεωφορείων της Γερμανίας, υποχώρησαν κατά 10% τον Αύγουστο. Η Solar-Fabrik AG, που κατασκευάζει εξαρτήματα για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, αναθεώρησε την περασμένη εβδομάδα προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη που θα εμφανίσει το 2002, ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης.

Η πλειονότητα των στελεχών, στις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες, ανέφερε, ότι, η ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, θα είναι χαμηλότερη το δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα κινηθεί με ρυθμούς χαμηλότερους του 3% το 2003, έδειξε έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 2 Οκτωβρίου.

Η ανησυχία για ένα ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράκ, ωθεί ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου, περιορίζει τις δαπάνες των καταναλωτών και επηρεάζει αρνητικά την πορεία των χρηματιστηρίων διεθνώς. Ο δείκτης Dow Jones στη Ν. Υόρκη, έχασε το 1/4 της αξίας του φέτος και ο δείκτης XETRA DAX στη Φραγκφούρτη, υποχώρησε κατά 47%, εμφανίζοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση από τους άλλους δείκτες, αυτό το τρίμηνο.

Η επίσημη ανακοίνωση για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία, αναμένεται να γίνει το μεσημέρι στο Βερολίνο, τοπική ώρα.

Σημειώνεται, ότι, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο, που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, εκτιμάται από τους οικονομικούς αναλυτές ότι θα μειωθεί κατά 0,3%, ενώ η ανεργία (η επίσημη ανακοίνωση του δείκτη θα γίνει αύριο) προβλέπεται να αυξηθεί κατά 16.000 ανθρώπους τον Σεπτέμβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα